Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи оценява, че самото обявяване на сформирането на правителство в България ще улесни процеса на преодоляване на отворените въпроси и по този начин евентуално отблокиране на европейския път на Скопие, предава скопският телевизионен канал "ТВ 21“.

Той подчерта, че се работи интензивно по дефинирането на отговор на точките 5+1 и се очаква тези дни да бъде даден отговор на тези предложения, който ще бъде основата за следващия кръг от преговори. Първото заседание на новия български парламент трябва да се проведе на 1 декември, но остава неясно дали ще бъде постигнато споразумение с България до провеждането на Съвета на ЕС.

"Очакваме определени конкретни стъпки през следващите дни по отношение на обмена на предложения, чакаме среща между експертите от двете министерства, за да се срещнат и евентуално да сближим тези възгледи с възможности за намиране на решение. Ако разбираме тежестта на момента, 14 дни са напълно достатъчни въз основа на това, което направихме досега, за да постигнем споразумение“, каза Буяр Османи.

Медията припомня, че в събота се е провела среща на четирите партии, които трябва да съставят новото правителство в София, на която бяха обсъдени преговорите с РСМ в рамките на външнополитическия договор. Кристиан Вигенин от БСП подчерта важността на съществуването на Пътна карта, в която ясно ще бъдат посочени задълженията на Скопие към България, които според тях трябва да бъдат част от преговорната рамка.

За това говори и председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, според когото ще се стигне до решение, което ще бъде в ущърб на македонските интереси.

"Тъй като не знаят как да решат всичко това, единственият начин за тях е – дайте ни един лист да подпишем някакъв договор, а този договор, чухме от новото парламентарно мнозинство в източната ни съседка, на практика трябва да съдържа "части или всички изречения или глави, които са част от приетата от българския парламент резолюция, която отрича македонската идентичност“, каза Християн Мицкоски.

Съветът на Европейския съюз трябва да се проведе на 14 декември.

Превод и редакция: Иван Христов