Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че в парламента има мнозинство и че очаква то да се увеличи допълнително, цитира думите му скопският телевизионен “Канал 5“.

"Има мнозинство, мога да го потвърдя, очакваме с тези разговори това мнозинство да се увеличи още повече и да бъде стабилно, за да продължим през следващите месеци и години с тези сериозни дейности на правителството,“ каза Османи на пресконференция за бюджета на Министерството на външните работи за 2022г.

На журналистически въпрос кои са 61-те депутати, за които СДСМ казва, че подкрепят управляващо мнозинство и дали може да е депутат от Алианса за албанците, Османи отговори, че има мнозинство и може да потвърди това.

Той добави, че не може да има конкретни решения без завършване на целия пакет от преговори, когато, както каза, "мисля, че самите депутати ще кажат кои са част от мнозинството и ще подкрепят това евроатлантическо правителство“.

Османи подчерта, че следващият период е изключително важен за стратегическите направления на страната за постигане на определени цели. Според него всяка дестабилизация на правителството в този период може допълнително да се отрази негативно върху постигането на тези цели и да превърне страната от част от решението в част от проблема.

"Мисля, че никой в страната не иска да сочи с пръст държавата като причина за нерешаване на определени въпроси или незапочване на преговори с Европейския съюз, защото досега не сме били такива. Въпреки факта, че бяхме предизвикани по всички възможни начини, както отвътре, така и отвън, ние не позволихме на държавата да бъде част от проблема, а да бъде проактивната страна, която се опитва да намери решение,“ каза Османи, който добави, че в този период правителството трябва да продължи такова, каквото е, разбира се, както каза той, "като засили своя капацитет и подкрепа в Събранието“.

По отношение на преговорите с "Алтернатива“ Османи подчерта, че тези разговори са общи за всички коалиционни партньори, но, както каза той, от името на всички коалиционни партньори се водят от министър-председателя, защото, според външния министър, "имаме разговори, но конкретни подробности относно програмата на правителството се предават от министър-председателя съгласувано с нас".

Превод и редакция: Юлиян Марков