Първите и основни признаци на инфекция с новия щам на коронавируса "Омикрон“ се изразяват в силна умора и главоболие, докато по-рядко се появяват температура или болки в гърлото. Това съобщи в неделя пред ТАСС председателят на Южноафриканската медицинска асоциация Анжелик Кутзе, която се занимава с медицинска практика в предградията на столицата на страната Претория.

"Преди около десетина дни при мен започнаха да идват пациенти с оплаквания от силна умора и депресия, както и силно главоболие – отбеляза тя. "Само един или двама имаха леко повишена телесна температура и болки в гърлото. Хората идваха на втория или третия ден на заболяването, като никой от тях дори не е предполагал, че може да е заразен с коронавирус, тъй като не са имали обичайни за Covid-19 симптоми. В същото време се оказа, че нивото на кислород в кръвта при заразените не се понижава." Става дума за няколко десетки души.

Кутзе отбеляза, че нито един от нейните пациенти с новия щам на коронавируса не е хоспитализиран. "Заразените със щама "Омикрон“ не се нуждаят от болнични грижи и кислород“, подчерта тя. "Онези, които се обърнаха към мен за помощ, се възстановиха за 2-3 дни.

Ръководителят на Южноафриканската медицинска асоциация отбеляза, че основно младите хора се заразяват с щама "Омикрон“, въпреки сред пациентите й е имало дете на шестгодишна възраст. "В същото време повече от половината от тях не са ваксинирани срещу Covid-19“, каза Кутзе. Тя подчерта, че ваксинацията остава основният фактор в борбата с коронавируса под всякаква форма.

"Все още изследванията върху щама "Омикрон“ са в ранен етап, както и събирането на данни за заразените с него“, каза Кутзе. "Мисля, че след две седмици ще знаем повече за поведението на новия вариант на коронавируса. Моята работа със заразени показва, че не трябва да се внася паника и да се вземат ненужни мерки, които не отговарят на съществуващата заплаха."

Превод и редакция: Юлиян Марков