Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън във връзка с откриването на щама на коронавирус "Омикрон“ разработва планове в случай на възможни огнища на болестта в цялата страна. Това съобщи американският вестник Politico, позовавайки се на източници сред властите.

"Въпреки че не е имало случаи (на новия щам) в САЩ, здравните служители на администрацията на Байдън в Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването на САЩ и Белият дом проведоха серия от срещи през последните два дни за реакция при откриване на този щам в Съединените щати и възможни огнища на болестта в цялата страна "- се казва в материала.

Според източници на вестника в администрацията по време на тези консултации експерти са обсъдили "за колко време да се забрани влизането от Южна Африка, дали да се позволи връщане на американски граждани от засегнатите страни и дали да се променят препоръките в здравния сектор в страната. " Освен това американските служители отбелязаха необходимостта от "значително увеличаване на процента" на реваксинациите през следващите седмици.

Говорител на Белия дом каза пред репортери в събота, че Байдън е "запознат с най-новата информация за "Омикрон" и поддържа редовен контакт със здравни служители по целия свят".

Превод и редакция: Юлиян Марков