Израел в събота вечер одобри нови ограничения за предотвратяване на разпространението на щама "Омикрон“, като министрите гласуваха за забрана на чужденци да влизат в страната за две седмици, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

Новите правила, които влизат в сила в неделя вечер, ще забранят на чуждестранни граждани да влизат в Израел за 14 дни, освен ако не получат специално разрешение от правителствена комисия. Израел се отвори отново за чуждестранни туристи в началото на ноември, за първи път от началото на пандемията.

В събота вечер министрите също така разшириха задължителната карантина за ваксинирани израелци, пристигащи от чужбина, и дадоха зелена светлина на агенцията за сигурност "Шин Бет“ да възобнови проследяването на заразените хора, според съобщения на еврейските медии.

Ваксинираните израелци, които според съществуващите правила трябваше да направят тест за коронавирус при кацане и да останат в изолация, докато получат отрицателен резултат – вече ще трябва да влязат в карантина за 72 часа и да направят нов тест за коронавирус на третия ден след пристигането си. Неваксинираните пътници трябва да останат под карантина най-малко една седмица и могат да напуснат изолацията, след като получат отрицателен резултат от теста, проведен на седмия ден.

Израелците, идващи от високорискови "червени“ страни, ще трябва да се поставят под карантина в определени държавни хотели, докато получат отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Противоречивата програма за проследяване на "Шин Бет“, която беше използвана в ранните етапи на пандемията, също получи зелена светлина, след като директорът на агенцията увери министрите, че тя ще се използва ограничено за кратък период от време и само за заразените с щама "Омикрон“, според новинарския сайт Walla.

По време на срещата премиерът Нафтали Бенет каза, че Израел трябва да бъде предпазлив и да сведе до минимум рисковете на фона на несигурността относно новия щам на коронавируса.

Превод и редакция: Юлиян Марков