Необичайна драма се разигра на международното летище в Загреб, когато 14 души бяха свалени от полета за Брюксел на "Райанер“, а властите заявиха, че те се намират в самолета нелегално, пише хърватският вестник Jutarnji List.

В 16.30 ч. около стотина пътници се качиха на полета за Брюксел. Донесоха багажа, настаниха се по местата си, но след това дойдоха стюардите, които първо свалиха десет, а след това още четирима пътници от самолета. Казано им е само, че "те се намират в самолета нелегално".

Журналистката на Jutarnji List Зринка Корлян е била сред пътниците на борда на "Райанер“.

"Ситуация, която никога досега не съм изпитвала. Първо дойдоха да кажат на тази група пътници, че се намират в самолета нелегално, но не дадоха никакво обяснение. Просто им казаха да си вземат нещата и да излязат. След това започнаха да проверяват броя на местата и броя на пътниците. Когато това свърши, капитанът ни каза, че всички трябва да напуснем самолета и да се върнем да се регистрираме поради "някаква грешка“. Въпреки че имаше негодувание и нервност, всички се върнахме в сградата на летището, съобщи журналистката от Jutarnji List.

Тя казва, че е забелязала най-малко четирима полицаи да излизат от самолета, изолирайки 14-те пътници. Тя забеляза, че те са само мъже. Около 17.45 часа пътниците отново са се качили на самолета.

Тя съобщи, че в самолета или на летището ги е нямало мъжете, които са изолирани от полицията, тоест очевидно са отведени някъде.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха за събитието, но казаха, че не знаят подробностите, тъй като, както казват, става дума за полицейска акция. С други думи, полицията е наредила самолетът да бъде изпразнен. Защо все още не се знае.

Около 19.30 часа полицейското управление в Загреб съобщи за събитието:

Днес, 26.11.2021 г., около 16.35 ч., служителите на авиокомпанията помолиха 14 пътници да напуснат пространството на самолета, който трябваше да лети за Брюксел поради неспазване на валидните правила на доставчика на транспортни услуги, а след това всички пътници напуснаха самолета по искане на служители за допълнителни проверки и изпълнение на изискванията на компанията.

След допълнителна проверка 156 пътника напуснаха летището със самолет, а 14 пътника не отговаряха на изискванията за пътуване. Авиокомпанията е извикала на място полицейски служители при евентуално противозаконно поведение, каквото не е имало и не е било необходимо да се действа, съобщиха от полицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков