След като в петък СДСМ потвърди оставката на лидера Зоран Заев и обяви вътрешнопартийни избори чрез пряко гласуване, първият обявил кандидатурата си за партиен лидер е Димитър Ковачевски, настоящ зам.-министър на финансите и член на Изпълнителния съвет на СДСМ, пише македонският “Фокус“.

"До 7 дни ще изготвя програма и ще внеса кандидатура за председател. СДСМ е партия с най-голям кадрови потенциал и има голям брой видни членове, които биха били отлични кандидати. Процедурата е демократична и всеки, който отговаря на условията, може да се кандидатира. "Най-важното е, че всички трябва да се обединим около избрания председател“, каза Ковачевски пред "Фокус“.

Преди две седмици македонското списание съобщи, че фаворит за лидерска позиция в СДСМ, а също и за министър-председател е Ковачевски, доктор по икономика и доцент в Американския колеж, който в кариерата си е заемал директорски позиции в Телеком и One Vip Македония.

Той е завършил Стопанския факултет на Скопския университет "Кирил и Методий“ заедно със настоящия премиер Зоран Заев. Що се отнася до партийния му опит в СДСМ, той беше част от партийното ръководство по времето, когато партиен лидер беше Бранко Цървенковски.

След като се появиха заедно на срещата с лидера на "Алтернатива“ Африм Гаши, на петъчното заседание на Централния съвет на СДСМ Заев открито издигна Ковачевски за свой наследник в партията, а с това и за нов премиер.

Превод и редакция: Юлиян Марков