Асен Василев е подходящ за финансов министър, но Кирил Петков не познава българската икономика. Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 27-ми ноември 2021 г., съобщиха от екипа на предаването.



Участието му в конференцията на МОТ в Женева

Пламен Димитров обясни, че в момента не се намира в България, защото участва в годишната конференция на МОТ. Обсъжда се темата за неравенствата. Той заяви: "Дай Боже да се измисли нещо, което да намали тези безумни неравенства, които виждаме в момента. Вчера представителят на администрацията на САЩ даде един много интересен пример – за последните 30 години световното богатство се е удвоило, а разликата в заплатата между изпълнителния директор на дадена компания и обикновения работник от 21 пъти преди 30 години е стигнала 351 пъти. Тук в Женева си говорим как това по някакъв начин трябва да се регулира, естествено и за неравенствата между половете, мигрантите и т.н.!“.

Преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ за коалиционно споразумение

"Как смятате, промяната продължава ли и ще се осъществи ли с ново правителство?“, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че със сигурност има какво да продължи и какво да се променя в икономиката и социалната сфера. КНСБ е предоставил своя меморандум на партиите. Президентът на КНСБ заяви: "Заедно с работодателите преди два дни написахме писмо до лидерите на четирите партии, че искаме в момента, след като завърши "пазарлъка в МОЛ-а“ да седнем на някакъв нормален разговор с исканията и вижданията на бизнеса и на труда. Правителствата идват и си отиват, но бизнесът и трудът остават. Ако направят нещо добро, ние ползваме плюсовете, но често правят и недобри неща и след години трябва да им оправяме бакиите. Аз съм умерен оптимист, че ще има правителство и умерен песимист, че програмата му ще бъде доста еклектична, слушайки кой какво иска в момента, тези наддавания по всички теми, опитът да кажем, че всичко започва от нас в момента, не нищо не е имало преди нас, което е абсурд. На моменти явната некомпетентност на хората, които претендират да са експерти по темите, по които говорят, така че съм със смесени чувства, хем ми се иска нещо да се роди, хем на този етап виждаме, че още е първичният белтък!“.

Беновска се обърна към Димитров: "Ще Ви помоля журналистически да публикувате това писмо, поне да го пратите до нас, медиите, което сте отправили до четирите партии, за да можем и ние да им отправим съответните въпроси, защото те се заклеха, че всичко ще бъде открито! Нека да бъде!“. Събеседникът ѝ отговори, че е съгласен и добави, че по света, когато се водят коалиционни преговори, това не става пред камерите. Пред камерите обикновено става шоу. Работодателите и синдикатите искат да участват в реалните преговори, които ще оформят реалната политика. Иначе няма проблем да публикуват писмото.

"Казахте, че пред камерите обикновено става шоу, да Ви кажа честно не става голямо шоу, доста скучновати са, но може би така трябва да бъде. А за тайните преговори, агенция ПИК разкриха, че Асен Василев и Кирил Петков дойдоха по тъмна доба при БСП!“, продължи Беновска. Пламен Димитров отговори: "Ще разочаровам всички, които търсят сензации, но не виждам нищо нередно в това. Лидерите на четирите партии трябва да се виждат и то денонощно, защото времето е съвсем кратко, ако искат да родят някаква добре договорена и балансирана политика! Не виждам нищо скандално в това един да отиде при друг или да пият кафе някъде. За мен е важно да родят нещо накрая, за което все още не виждам перспектива!“.

"Но има и нещо друго, уж всичко е публично и открито, но изтече една новина, която не е потвърдена от Кирил Петков и Асен Василев, че първият номиниран за министър още в началото на кампанията, Николай Събев, собственика на "Еконт“, май няма да е министър, независимо, че беше най-големият дарител на кампанията им, а ще бъде Гроздан Караджов. Не обсъждам в момента качествата на единия или другия, моля Ви да ми кажете мнение за почтеност, откритост и коректност към партньорите?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че не иска да коментира имена, още повече, че не са потвърдени от никого. Той продължи, че е важно кой ще оглави отделните министерства, но още по-важно е каква политика ще се провежда, а там нещата са притеснителни, защото се чуват доста разнопосочни неща или предложения, които не са финансово обезпечени по никакъв начин. Президентът на КНСБ заяви: "Иначе аз не познавам г-н Събев, но познавам Гроздан Караджов и мога да кажа, че той има качества да бъде министър, но не знам дали е име, което трябва да се коментира!“.

Беновска продължи: "Изкушавам се да отбележа анализа на икономиста проф. Боян Дуранкев, който озаглави една своя публикация "Недоволното дете на 18-те комисии на ПП крие рискове“ и отбелязва, че отсъстват комисии по темите промишленост, строителство, търговия и вериги на доставките, наука, развитие на публичната собственост, европейски и международни проекти, труд и социални грижи, електронно правителство. Вие направихте ли анализ на темите, по които се преговаря?“. Пламен Димитров отговори, че обсъжданите теми вероятно ще бъдат и гръбнак на бъдещия министерски съвет. Той продължи, че темата за промишлеността е много важна и е трябвало да се коментира, когато се е обсъждала икономиката. Президентът на КНСБ продължи: "Иначе в социалната сфера, както казах, вчера беше един миш-маш, имаше 1000 неща, които се коментираха с различни гледни точки и различна степен на компетентност. Наистина не се мина по подсистемите така, както трябваше да бъде. Да не говоря, че по темата за доходите имаше доста оскъден дебат, единствено за минималната заплата, не чух визия напред, откъде ще се вземат ресурсите и как ще се изрязват неравенствата, защото в България неравенствата са едни от най-дълбоките. Но по подобен начин организирани темите предполагаха подобен резултат – една голяма говорилня с някакъв шопинг лист на края, който се подрежда, по това имаме съгласие, за да се демонстрира, че има някакъв шанс четирите партии да излязат с нещо общо. Предполагам това е замисълът на цялото "упражнение в МОЛ-а“, а програмата за управление предполагам, че се пише някъде другаде!“.

Какви искания към бъдещото правителство има КНСБ?

"Няколко пъти споменахте, че преговорите се провеждат в МОЛ-а, да изясним, че става дума за МОЛ "Парадайз“, името е знаково, може би ще се случи някакво чудо!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не знае дали това е търсено като подтекст. Беновска попита: "Но кое е най-важното, което вие поставяте като искания към евентуални бъдещи парламент и правителство“. Пламен Димитров отговори, че на първо място искат да видят тези над 50 милиарда в следващите 5-7 години как ще се ориентират наистина към икономиката, към ключови сектори, които могат да гарантират растеж и добавена стойност и то в ясен режим на "позеленяване“ и дигитализация. Той подчерта, че това се отнася и за малките и средни предприятия, които трябва да запазят своята конкурентоспособност и работните места, които гарантират. Това е основният въпрос и тук са необходими ключови политики, но и инструменти, като Планът за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. В тази връзка и "справедливият преход“ в енергетиката. Димитров заяви: "За нас това е ключов момент и ако успеем да видим хоризонта напред съвсем балансирано и постигаме 5% растеж на БВП, тогава нашият сценарий за доходите, за социалната политика и заетостта, който сме разписали в нашия меморандум, а именно да стигнем ежегодно увеличение 12%-13% на доходите, е съвсем реалистичен и възможен. Да припомним, че през последните 4 години имаме такова увеличение! Тоест ние не говорим за чудеса, а това да продължи и в края на мандата да няма работещи бедни. Това е целта, която трябва да си постави правителството. Това става с ясни преговори между нас и работодателите, трябват и някои законови подобрения. Да не забравяме и социалната политика, пенсиите трябва да се сложат в ред, тази "вакханалия“, която виждаме в момента, е безумна, тя ще събори системата. Категорично против сме исканото преизчисляване на пенсиите спрямо 2018 г., което иска БСП, предупрждаваме, че то ще бъде разрушително за пенсионната система. Така че ние за растеж на пенсиите с 15% през този механизъм, който сега е заложен през годините стаж!“.

"Теглите към онзи момент, тогава обаче имаше финансов разцвет и в целия свят през 2001 г., когато правителството на Сакскобургготски увеличи на 8 стъпки минималната работна заплата?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че тогава наистина е имало постоянен растеж. Този растеж е продължил и при Станишев, както и при правителствата на Борисов. Така че няма никаква логика минималната работна заплата да бъде замразявана в момента, тя е изключително ниска и няма нищо общо с необходимите средства за издръжка. Президентът на КНСБ още веднъж подчерат, че е много важно в края на мандата да няма работещи бедни. Тогава ще се повиши и усещането на хората за по-голяма справедливост.

"Но има ли едно лъстиво усещане за икономическо и социално наддаване от всички партии, за да се харесат на хората и да спечелят повече публична симпатия, която липсваше на тези избори, ние имахме 10% гласували от реалните гласоподаватели?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че всъщност този процес е започнал още през последната година от третото правителство на Борисов, не без натиска на тогавашния омбудсман. Например и в момента има големи затруднения за това как ще бъде изпълнен Законът за личната помощ. Плащания към хората с увреждания разбира се трябва да има, но те трябва да бъдат балансирани с останалите плащания. Той продължи: "Така че оттогава започнаха нещата и продължиха с бурни темпове във всички тези кратки парламенти, там наддаванията бяха безумни, за да стигнем до тези 120 лева за пенсионерите. Така че вървим в тази посока и сега, като слушам, тонът не е сменен!“.

Ролята на Румен Радев за съставяне на правителство

"Не мога да не Ви попитам за "водача на промяната“, вдигам юмрук и предполагам се сещате, че говоря за президента Радев, който вече е втори мандат, каква е неговата роля?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че Румен Радев би трябвало да изпълни това, което е говорил в предишните седмици и месеци, че ще направи всичко възможно България да има правителство. Следващият въпрос е правителството да не прави глупости, а да се заеме с най-важните неща, които крещящо се виждат отвсякъде.

Кога ще се състои исканата от синдикати и работодатели среща с четирите партии, които водят преговори за съставяне на правителство?

"Каква е Вашата прогноза, кога ще можете да се срещнете с тази четворна коалиция, предвождана от ПП?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: "Надявам се днес, когато се разбере какъв ще е финансовият таван, защото днес ще дойде "горският“, предполагам, и ще разхвърля играчките наляво-надясно и ще каже – хубаво си приказвахме една седмица, но да кажем сега кое е възможно, та като видим това изявление, което бъдещият финансов министър ще направи днес, ние се надяваме следващата седмица да се намери някакво време за тази среща, защото ние ходим по земята и приемаме фактите такива, каквито са, но в същото време предлагаме и решения, които могат да ги коригират, когато те са лоши!“.

"Не Ви разбрах метафората, кой е "горският“, който ще дойде?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: "Очевидно финансовият министър. Във всяко правителство финансовият министър е този, който казва кое може и кое не може, естествено и премиерът. Двамата лидери сега трябва да охладят всички тези емоции и да кажат кое е реалистично за следващите месеци и години. Те вече казаха, че преизчислението на пенсиите не е възможно. Отлагането с 6 месеца означава, че няма да бъде в бюджет 2022!“.

Подходящи ли са Кирил Петков и Асен Василев за премиер и министър на финансите?

"Двамата харвардски възпитаници, които Вие споменавате охотно метафорично, но не много поименно, това са Кирил Петков и Асен Василев, Кирил Петков засега е "заподозрян“ за премиер, а Асен Василев за финансов министър, той сам заяви това свое желание, смятате ли, че те ще бъдат добър "двигател на промяната“ в обозримо бъдеще?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че Асен Василев е изненадал приятно с действията си като финансов министър през последните няколко месеца. Приносът му е не толкова в събраните допълнително приходи, за които причината е инфлацията, а НАП просто си е свършил работата, а в актуализацията на бюджета, която е била направена доста професионално. Той продължи: "Така че Василев показа, че може да бъде финансов министър. Съжалявам за това, което ще кажа, но по-добър от сегашния със сигурност, тъй като сегашният финансов министър е доста неясен като визия и действия. Не знам дали на премиерското място Кирил Петков ще се чувства комфортно, има огромна амбиция и огромна претенция, но от разговорите, които сме имали, той има определени дефицити по отношение познаването на реалната българска икономика. На българската, а не американската, световната, стартъпите. Реалната българска икономика не е чак толкова напред с материала, ние сме в българската реалност. Нашите предприятия не са чак толкова добре дигитализирани, модернизирани, но те дават реалните работни места. Там мисля, че трябва да се задълбочи повече следващият български премиер, ако той ще бъде премиер. Все пак това е гръбнакът на икономиката, оттам идват всички приходи!“.

"Има големи съмнения, че Кирил Петков и Асен Василев не са много пробългарски настроени с тяхната харвардска квалификация. Преди да ми отговорите ще си позволя да Ви пусна едно кратко откъсче от първото интервю на Асен Василев, който стана министър при мен, няма да издам какво се случи, сега ще го видите и ще продължим с кратък коментар!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Асен Василев от 3 юли 2021 г.:

Асен Василев: Пак в английска паралелка.

Илиана Беновска: Но нямате създадени предварителни някакви отношения, приятелски?

Асен Василев: Познаваме се, пяхме в училищния хор. Той беше много голям, 60 човека, всеки десети ученик беше в хора.

Илиана Беновска: Ще позволите ли, сега споменахте, че сте пял в хора, можете ли нещо да запеете?

Асен Василев: В момента?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко.

Асен Василев: "Хубава си моя горо!“

Илиана Беновска: Поздравления!



Беновска продължи: Какво ще кажете за нашия хубав, гласовит, патриотично настроен финансов министър?“. Пламен Димитров отговори: "Който пее, зло не мисли, нали така се казваше. Дано неговата мисъл наистина да е в тази посока. Естествено, че има опити да се привнесе друга култура в нашата българска реалност. Те смятат, че е за добро. Но както каза преди малко и Харалан Александров – някак си не можеш да дойдеш от Америка и да кажеш – аз съм пророкът, сега ще ви обясня как стоят нещата, вие тук сте безпросветни и 30 години правите глупости. Няма как да те приеме народът, ако това правиш. Да дам един пример, чух вчера изказване на г-н Василев, че трябва да се премахнат всички възможни плащания към всички трудоспособни българи, което изглежда доста американско, но в европейския социален модел ние имаме социални системи, които генерират съответните обезщетения, когато си се осигурявал. Може да си трудоспособна майка, ама като си се осигурявала и станеш майка, получаваш обезщетение. Какво, и на майките ли ще махнем обезщетенията? Естествено, че се закачам в момента, но звучи много американско, а не българско или европейско!“.

Въвеждането на европейски паспорт за социална сигурност

Беновска отвърна: "Не знам дали видяхте, че ЕП обсъждаше да бъде въведен бързо европейски паспорт за социална сигурност!“. Президентът на КНСБ отговори: "Това отдавна се коментира, нещо като американския единен социалноосигурителен номер, което е добър ход, за да имаме своята преносимост на нашите права, когато работим в ЕС!“. Така завърши разговорът между Пламен Димитров и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 27-ми ноември 2021 г.