Сергей Наришкин, директор на Руската служба за външно разузнаване (СВР), увери, че няма да има руско нахлуване в Украйна и че всичко, което се говори по тази тема, е "злонамерена пропагандна акция от Държавния департамент на САЩ“, цитира думите му TACC.

"Да, трябва да успокоя всички, нищо подобно няма да се случи“, каза той, отговаряйки на съответния въпрос в интервю за телевизионния канал "Россия-1“, коментирайки въпроса за предполагаемата предстояща руска инвазия в Украйна през следващите седмици.

"Като цяло всичко, което се случва сега по тази тема, разбира се, е някаква злонамерена пропагандна акция от Държавния департамент на САЩ. Държавният департамент напомпва тези фалшификати, тази лъжа и техните съюзници, и ръководителите на медиите, и лидерите на политическите научни центрове на Съединените американски щати, така че те да умножават, умножават и умножават тази лъжа. И надуха доста голям балон около нея“, добави Наришкин.

Той подчерта, че Русия трябва да запази сдържаност и да засили отбраната си на фона на желанието на САЩ да накара Украйна да възобнови конфликта в Донбас. "Целта (на действията на Вашингтон) е да се опита да накара едно такова слабо контролирано правителство в Киев с нова сила да разпали конфликта, който съществува в Източна Украйна. Освен това за Съединените американски щати Украйна е обикновен консуматив във всичко, в цялата тази история, но (те имат) желание да разпалят конфликта, да го разпалят с нова сила. Ние, разбира се, трябва да запазим сдържаност и да укрепим отбранителната способност на страната ни", каза директорът на СВР.

Отговаряйки на въпроса дали това означава, че американската страна подтиква Киев да атакува Донбас, като разпространява слухове за предполагаема инвазия на Украйна от Русия, Наришкин каза: "Очевидно е така“.

Превод и редакция: Юлиян Марков