Мъж загина от паднало дърво, когато бурята "Аруен“ удари части от Обединеното кралство със силни ветрове, дъжд и сняг, предава Sky News.

Мъжът е загинал, след като падащо дърво е ударило колата му в Северна Ирландия, докато в Шотландия полицията предупреди хората да не пътуват в райони, за които е обявен червен код.

В някои райони се очакват пориви на вятъра до 150 мили в час, а при понижаване на температурите са възможни и снеговаллежи.

Влаковите и фериботните услуги също бяха отменени поради влошаване на времето.

Местен железопътен оператор заяви в петък вечерта, че влаковете му няма да се движат извън Нюкасъл и посъветва клиентите да не пътуват до понеделник.

Шотландските железници също отмениха услугите между Абърдийн, Пърт и Инвърнес в петък и имаше смущения по други линии.

Метеорологичната служба издаде предупреждение от най-високо ниво за вятър по източното крайбрежие на Шотландия и Североизточна Англия - с опасения, че може да има щети, по сгради и опасност от летящи отломки.

Около 25 000 домове в Шотландия са останали без електричество, а в Обединеното кралство също съобщават за прекъсвания на тока в Североизточна Англия; както и в Северна Ирландия.

Фериботите между Северна Ирландия и Шотландия бяха отменени в петък. Температурите се очаква да паднат с бурята, като синоптикът предупреди, че североизточната част на Англия, северозападната част на Англия, Йоркшир, Уест Мидландс и Източният Мидландс ще има студено време от петък до понеделник.

Правителствената агенция за бедствия съветва хората да проверяват по-възрастните си съседи и роднини, особено тези, които живеят сами или имат сериозно заболяване.

Превод и редакция: Юлиян Марков