Министър-председателят и лидер на СДСМ Зоран Заев на вечерното заседание на Централния съвет на партията предложи заместник-министъра и член на УС на партията Димитър Ковачевски за негов наследник в партията, а с това и за нов премиер, твърдят източници от партията, цитирани от скопския вестник “Независен“.

По неофициална информация, след като Заев се появи с Ковачевски на срещата с лидера на "Алтернатива“ Африм Гаши, на петъчната среща той открито застана зад него пред съпартийците си, изтъквайки, че това е добър избор за нов лидер и премиер.

Вътрешнопартийните избори в СДСМ трябва да се проведат на 12 декември. От управляващата партия казват, че първоначално никой не е реагирал негативно на издигането на Ковачевски от Заев, но мнозина са били объркани. В следващите дни обаче не са изключени и реакции, защото почти всички в СДСМ са против напускането на Заев, а има малък брой хора, които открито са против Ковачевски, вярвайки, че партията ще се върне назад с него.

Въпреки че Уставът на СДСМ предвижда възможност за избиране на и.д председател, за който ще се вземе решение на конгрес и ще предотврати евентуална ескалация на вътрешнопартийната битка за лидерска позиция, е по-вероятно да се стигне до нови вътрешнопартийни избори за лидер. Това, според оценки на партията, отваря място за повече кандидати да се включат в надпреварата, което може да предизвика несигурност, тъй като всички членове имат право да участва в избора на лидер. Да се тръгне към избор на и.д председател на партийния конгрес, се иска от групите, които не желаят Ковачевски да придобие пълна легитимност, тъй като в този момент самите те не са готови да предложат опонент.

Превод и редакция: Юлиян Марков