Изпълнителният и Централен съвет на СДСМ рано тази сутрин прие оставката на председателя на партията Зоран Заев. Централният съвет на СДСМ е потвърдил оставката на Заев, съобщи говорителят на СДСМ Богданка Кузевска, цитирана от скопското електронно издание “Плюс инфо“.

От събота тече срокът от седем дни за подаване на кандидатурите за нов председател, които отговарят на условията по Устава на партията.

Новият председател на СДСМ ще бъде избран на 12 декември на преки избори от всички членове на партията.

Най-вероятният кандидат за бъдещ председател на СДСМ е настоящият зам.-министър на финансите на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Говорителят на СДСМ Кузевска не потвърди, че Заев е предложил Ковачевски за свой наследник, но така са разбрали няколко медии от свои източници в ръководството на партията.

Заев информира, че парламентарното мнозинство е стабилно и в момента има 61 депутати. Обявено е, че новият председател на СДСМ ще бъде кандидат за министър-председател за състава на новото правителство, в което според снощното решение на Централния съвет има място за партията "Алтернатива“ на Африм Гаши.

Кузеска каза, че Заев остава активен член на СДСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков