Неидентифициран въоръжен мъж е открил огън по училище автобус в Западно Косово, като е убил трима души – шофьорът и двама ученици са загинали, а още един ученик се намира в болница в Печ, съобщиха от косовската полиция и местните медии, цитирани от скопското електронно издание “Фактор“.

Фадил Гаши, говорител на полицията в Печ, каза, че автобусът е бил нападнат в Глоджан, на 90 километра западно от Прищина, около 18 часа (19 часа българско време). Шофьорът е починал веднага, а трима тийнейджъри са откарани в болница, където двама от тях са починали.

Бесник Ибрай, от отделението за спешна помощ в Пежа, каза пред косовския портал Koha, че третият тийнейджър е ранен и е в стабилно състояние.

Ветон Елшани, заместник-началник на полицията в Печ, каза, че маскиран въоръжени мъж е стрелял с автомат Калашников по автобус, превозващ осем тийнейджъри.

Елшани не посочи мотив за атаката, като каза, че е твърде рано и че случаят се разследва, но изключи тероризъм.

"Няма причина да се смята, че това е терористичен акт“, каза по-късно Елшани.

Министърът на вътрешните работи Джелал Свекла прекъсна посещението си в съседна Албания и се отправи към Глоджан.

Президентът Вьоса Османи нарече нападението "шокиращо" и призова правоприлагащите органи да открият извършителите възможно най-скоро.

"Нападението срещу училищен автобус е удар по нашия обществен ред и сигурност. "Безопасността на гражданите е приоритет и ние няма да отстъпим в изпълнението на подобна мисия“, написа Османи в профила си във "Фейсбук“.

Премиерът Албин Курти каза, че полицията се е мобилизирала "в пълен капацитет, за да разследва такова тежко престъпление и да въздаде правосъдие", съобщава Koha.

Превод и редакция: Юлиян Марков