Механизмите за демаркация и делимитация на границата между Армения и Азербайджан ще бъдат създадени до края на годината, каза руският президент Владимир Путин след тристранната среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, предава TACC.

Руският лидер каза, че страните са постигнали напредък в решаването на хуманитарните и икономически проблеми на Нагорни Карабах и Южен Кавказ (но не разкри подробности), а също така подари на колегите си маслинови клонки, изработени от злато - символи на мира и просперитета. По-късно Кремъл припомня, че маслината е "благословено дърво в древните, еврейски, християнски и ислямски традиции“.

ТАСС събра ключовите резултати от срещата, която продължи около три часа.

Делимитация и демаркация

До края на годината ще бъде създаден механизъм за демаркация и делимитация на границата между Армения и Азербайджан. Конкретните параметри на този механизъм все още не са известни, но процесът ще се осъществи "с консултативна помощ на Руската федерация по искане на страните“, се казва в съвместно изявление на лидерите след срещата.

Освен това, подчертава документът, страните "се споразумяха да предприемат стъпки за повишаване нивото на стабилност и сигурност" на границата. Необходимостта това да започне с демаркация и делимитация беше посочено по-специално от Пашинян.

Хуманитарни и икономически въпроси

Съвместното изявление не съдържа конкретни споразумения за решаване на хуманитарнитe и икономически въпроси. Според Путин обаче страните са постигнали значителен напредък по тези теми, включително деблокиране на транспортни коридори, както железопътни, така и шосейни. По-късно, говорейки за транспортния проблем, той отбеляза, че "някои неща <...> изискват допълнителна координация, но те <...> не са от фундаментално естество".

Вицепремиерите на Русия, Азербайджан и Армения, уточни президентът, ще се съберат в Москва следващата седмица, за да обявят решенията, договорени в Сочи.

Ръководителите оцениха високо дейността на работната група, в която са включени вицепремиерите, и "подчертаха необходимостта от пускане на конкретни проекти възможно най-скоро, за да се разгърне икономическият потенциал на региона", се казва в съобщението.

Потвърждение на намеренията

Преговарящите потвърдиха ангажимента си към предишните тристранни изявления от 9 ноември 2020 г. и 11 януари 2021 г. и се споразумяха да "засилят съвместните усилия, насочени към възможно най-бързото решение на оставащите задачи", произтичащи от тези споразумения, се казва в документа след срещата.

Руската страна, подчертава тя, също така ще продължи да оказва "всичката необходима помощ" за нормализиране на отношенията между Ереван и Баку, създаване на атмосфера на доверие между азербайджанския и арменския народ, както и изграждането на добросъседски отношения в региона.

Оценка на участниците

Всички участници в срещата оценяват високо резултатите от нея. "Днес работихме много конструктивно, беше проведен задълбочен анализ на настоящата ситуация“, каза Путин.

Президентът на Азербайджан нарече разговора "задълбочен и искрен" и подчерта, че взетите решения ще допринесат за по-стабилна и предвидима ситуация в Южен Кавказ. Според арменския премиер лидерите открито са обсъдили всички въпроси и са отстранили несъответствията по някои от тях.

Двустранни срещи

В петък Путин проведе и двустранни срещи с лидерите на Азербайджан и Армения. Той се срещна с Алиев преди срещата в тристранен формат, с Пашинян след нея.

Руският лидер спомена в Сочи и друга двустранна среща, която ще се проведе в близко бъдеще в Брюксел - арменският премиер и азербайджанският президент се договориха да се срещнат там на 15 декември с посредничеството на Европейския съюз. "Ние също приветстваме това. Колкото повече възможности за директна комуникация, толкова по-добре", каза Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков