Джо Байдън се подготвя за виртуална среща на върха с Владимир Путин, като възнамерява да елиминира заплахата от поредната руска инвазия в Украйна, пише британският вестник The Guardian.

Срещата на върха беше обявена от Кремъл. Белият дом не я потвърди, но говорителят Джен Псаки каза, че "дипломацията на високо ниво е приоритет за президента" и посочи срещата му чрез видеовръзка с китайския лидер Си Дзинпин през ноември.

Залогът е по-висок от всякога. Китай заплашва Тайван, докато Русия изгражда групировка от сили и оборудване около Украйна. И в двата случая Съединените щати могат да бъдат въвлечени в конфликта, а това е изпълнено с катастрофални последици.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов каза пред Military Times в събота, че Русия е разположила повече от 92 000 войници на границата с Украйна и се готви да започне офанзива през януари или февруари. Други казват, че заплахата не е толкова сериозна и че Русия ще загуби много, ако атакува Украйна. Въпреки това почти никой от експертите не изключва напълно възможността за инвазия.

В спора между Байдън и Путин за Украйна всякакви варианти за действие на американския президент са изпълнени с риск.

Говорейки в сряда с изявление за Голодомора в Украйна в началото на 30-те години на миналия век, Байдън повтори своята "непоколебима подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. Подобни изявления за подкрепа имат възпиращ ефект, но винаги, когато се изказват, възниква въпросът какво ще направи Байдън, ако Путин го хване да блъфира.

"Честно казано, загрижен съм, че ако Съединените щати продължат да дават силни обещания на Украйна, може да се окажем в ситуация, в която ще трябва да я защитаваме. И ако откажем да я защитим, това ще се счита за срамна слабост ситуацията ще бъде много трудна за нас “, каза професорът по политически науки в Градския университет на Ню Йорк Раджан Менон.

Според CNN в администрацията има интензивен дебат дали да се увеличи доставката на оръжия за Украйна, като противотанковите системи "Джевлин“ и ракети "Стингър“. Някои от администрацията смятат, че подобно оръжие ще увеличи разходите на Русия в случай на военна инвазия и следователно ще повлияе на изчисленията на Путин. Други твърдят, че това е опасна ескалация, която засилва страха от нападение на САЩ или НАТО, което е в основата на агресивните военни намерения на Русия.

"Ако го направим, ще бъдем проклети, ако не го направим, пак ще бъдем проклети“, каза Фиона Хил, която преди това беше старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност.

Хил помогна за подготовката на срещите на върха на Доналд Тръмп с Путин и предостави съвети на екипа на Байдън преди първата му среща с руския лидер като президент през юни. Новите преговори са изключително важни и спешно необходими, каза тя, но може да има клопки, които Байдън трябва да избягва.

"Проблемът сега е, че Русия представя украинския проблем като много неприятен избор: САЩ или капитулират по въпроса за украинския суверенитет, действайки над главите на Украйна и Европа, или рискуват пълномащабна война“, каза Хил. Тя добави, че Кремъл отдавна иска да се върне към схемата на Студената война, когато двете суперсили седнаха на масата за преговори и разграничиха сфери на влияние.

Едно от предложените решения е както следва. За да се успокои Русия, е необходимо да се изключи възможността за присъединяване на Украйна към НАТО, както и да се наложат ограничения на нейния военен потенциал. Хил обаче казва, че в този случай украинският суверенитет се превръща в пълна глупост и възниква опасен прецедент.

"Можем да проведем виртуална среща на върха. Можем да има преговори между САЩ и Русия. Но Украйна не може да бъде обект на договаряне. Можем да говорим за стратегическа стабилност, но не можем да пожертваме Украйна. И това се отнася не само за Съединените щати. Европейците също трябва да приемат това сериозно “, каза Хил.

Раджан Менон, който е съавтор на книгата "Конфликтът в Украйна през 2015 г.: Създаването на реда след Студената война, той смята, че заплахите са преувеличени. Според него много преди настоящата криза в съседните на Украйна региони е била разположена групировка руски войски с численост 87 000 души, като тези региони са много обширни. Част от войските в момента се намират на повече от 700 километра от границата.

"Дори ако приемем, че Русия може да вкара всичките 100 000 души в битка, тя няма да има числено превъзходство (в офанзива трябва да бъде три към едно), за да победи украинската армия, която въпреки всичките си недостатъци днес е по-добре подготвена и оборудвана, отколкото през 2014 г., и нейният морал е много по-висок“, каза Менон.

"Освен това, колкото повече се движи на запад Русия, толкова повече пътищата за доставка и евакуация ще се удължават, толкова повече саботажи ще бъдат извършвани за нарушаване на доставките и сигурността и толкова повече нейната армия ще се изправя срещу враждебни украинци. А Путин, в случай на нахлуване в Украйна, ще изгори всички мостове със Запада. В преобладаващите интерпретации на руската инвазия всички тези въпроси се игнорират или не се вземат предвид."

Но това не означава, че Путин няма да атакува, ако червените линии на Русия бъдат нарушени, казва Менон.

"Когато казват, че няма да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО, това не трябва да се приема като празен блъф. Не мисля, че изобщо блъфират."

Превод и редакция: Юлиян Марков