Форматът на дискусиите за коалиционно споразумение и правителство, макар да произвежда много идеи, разфокусира дебата. Това каза в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията. Според него при този вид разговори се губи приоритетът и структурата – кое ще бъде първо, второ и трето, тъй като ресурсите са ограничени, не само финансовите, но и тези на политическите партии и на самата администрация да приложи съответните реформи.

"Дискусиите създават усещането за една многопосочност, при която може да се загуби централната логика. Но инстинктите, с които ПП спечелиха тези избори, са правилни, може би и натам трябваше да се насочи вниманието, тъй като те са най-важни за икономиката, а именно справяне с корупцията и завладяната държава, включително регулатори и стимулиране на инвеститорите, които имат реални последствия върху икономиката. Трябва да се реши проблемът с корупцията, с конфликтите на интереси, с обществените поръчки, предназначени за обръчи от фирми, с концесиите, с изпращането на контролни органи бухалки. Само този приоритет изисква страхотен политически ресурс и промяна в капацитета и организацията на работа на администрацията. В това отношение има да се решават няколко ключови въпроса. Единият, който бе подминат, е сътрудничеството с прокуратурата“, подчерта експертът.

В антикорупционната администрация в изпълнителната власт има безкрайни възможности за подобрения, допълни Руслан Стефанов. По думите му това изисква много сериозно фокусиране именно в тази област – освобождаване на българската администрация от политическия натиск, насочване на ресурси към преследване на обръчите от фирми и преориентиране на администрацията към подпомагане на бизнеса и гражданите.

Цоня СЪБЧЕВА