Щабът за борба с коронавируса взе решение от 28 ноември да ограничи влизането в Руската федерация за граждани от редица африкански държави, включително Южна Африка, както и от Хонконг, предава "Интерфакс".

"От 00 часа 00 минути на 28 ноември 2021 г. се ограничава влизането на територията на Русия на чужди граждани, пребиваващи на територията на Република Южна Африка, Република Ботсвана, Кралство Лесото, Република Намибия, Република Зимбабве, Република Мозамбик, Република Мадагаскар, Кралство Есватини, Обединена република Танзания, специален административен район Хонконг“, съобщиха от Щаба в петък.

Решението се отнася и за чужди граждани, пребиваващи в посочените територии през последните десет дни.

В съобщението се посочва, че решението за ограничаване на влизането в Руската федерация е взето поради откриването на нов щам SARS-CoV-2 B.1.1.529 в тези страни.

"Според "Роспотребнадзор“, отличителна черта на тази щам е, че има голям брой мутации в гена на шиповия протеин, което може да го направи по-инфекциозен, а също и да повлияе на намаляването на ефективността на антителата“, се казва в съобщението.

В доклада се казва, че "ситуацията с появата на нов щам на коронавируса се проучва внимателно, като е твърде рано да се правят окончателни заключения“.

"Този щам все още не е открит в Русия. Системите за тестване на коронавирус, които се използват в страната, са в състояние да го открият“, се казва в съобщението.

Нов вариант на коронавируса B.1.1.529 е открит в Южна Африка, Ботсвана, Израел и при турист, пристигнал в Хонконг от Южна Африка.

Превод и редакция: Юлиян Марков