Украинският бизнесмен Ринат Ахметов нарече лъжа изявлението на президента Владимир Зеленски за участието му в предполагаеми планове за държавен преврат в Украйна. Това съобщиха в петък от пресслужбата на основаната от бизнесмена група Систем Кепитъл Мениджмънт (СКМ), цитирани от TACC.

"Информацията, оповестена публично от Владимир Зеленски, че съм въвлечен в някакъв преврат, е пълна лъжа. Възмутен съм от разпространението на тази лъжа, независимо от какви мотиви се ръководи президентът“, каза Ахметов.

Според бизнесмена той ще продължи "да защитава демокрацията, икономиката и свободата на словото в Украйна като гражданин на Украйна, най-големият инвеститор, данъкоплатец и работодател в страната". "И ще направя всичко по силите си, за да предотвратя авторитаризма и цензурата в Украйна“, увери Ахметов.

По-рано в петък, на пресмаратон, Зеленски каза, че "на аудиозаписи" някои хора от Украйна и Русия обсъждат извършването на преврат в страната с предполагаемо участие на Ахметов, за който са привлечени един милиард долара. В същото време държавният глава заяви, че не вярва в участието на Ахметов в заговора, и предположи, че се опитват да въвлекат бизнесмена във война срещу властите.

След думите на Зеленски за възможното участие на олигарха в "преврата“ в страната, еврооблигациите на енергийния холдинг ДТЕК, който принадлежи на Ахметов, паднаха с 11%.

ДТЕК е най-големият частен инвеститор в енергийната индустрия в Украйна. Тя е част от групата СКМ, чийто акционер е Ахметов.

Властите на САЩ заявиха, че се опитват да получат допълнителна информация в светлината на изявленията на украинския президент Владимир Зеленски, че се твърди, че в страната му се готви държавен преврат. Това заяви на специален брифинг помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

"Мога да Ви уверя, че сме запознати с изявленията, дошли сутринта. Ние сме в контакт с украинското правителство, за да обсъдим допълнително това и се опитваме да получим повече информация", каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков