Африм Гаши, лидер на албанската етническа партия "Алтернатива“, казва, че ако СДСМ и ДСИ искат да увеличат парламентарното мнозинство с четиримата депутати, без да приемат партийната програма, тогава те нямат интерес да участват в правителството. Той подчертава, че е необходимо равенство между политическите участници във властта. Гаши обаче не иска да прогнозира изхода от срещите тази вечер в "Алтернатива", но казва, че ако са убедени, че това правителство работи за доброто на държавата и албанците, те ще се опитат да му помогнат, пише скопското електронно издание “МКД“.

В интервю за белградския вестник "Политика" Гаши каза, че се водят преговори със Заев и ще се договаря следващият кандидат за министър-председател.

"Ако видим в преговорите, че Заев наистина иска да спаси страната от тази безизходица, ще се опитаме да им помогнем. "Ние сме дълбоко заинтересовани от продължаване на евроатлантическия курс на страната, започване на преговори за членство в ЕС, решаване на спора с България и икономическа и политическа стабилност", каза Гаши.

Той подчертава: "С нашите четирима депутати в периода на това парламентарно мнозинство ние сме важен актьор на политическата сцена. "Но нашата роля стана много по-важна с последните събития, когато опозиционните фигури не позволиха формирането на ново мнозинство, а оттам и организирането на нови парламентарни избори, нито нормалното функциониране на парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков