Отделен фонд за пътна безопасност ще повиши сигурността по пътищата в страната. Това каза в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническия съюз по транспорта, който коментира тежката касатрофа на автомагистрала "Струма“. Според него за да премине пътната ни инфраструктура на по-високо ниво, са необходими средства, политическа воля и контрол при разходването им.

"Транспортната ни система отговаря на минималните изисквания за сигурност, но това не е достатъчно. Трябва да отговаря на по-високи изисквания, особено пътищата от основната пътна мрежа - автомагистралите, първокласните и част от второкласните пътища. Автомагистралите са скоростни пътища, които са най-висок клас и са най-безопасни. Това го доказва и статистиката. Да се мисли, че там има някаква съществена грешка на проекта, е несериозно. Там всеки ден преминават над 14 000 превозни средства вече повече от 15 години. Не бих казал, че инфраструктурата не е изпълнена съгласно проекта. Да, ограничителната система е от стария тип, вече не се прилага за новите участъци от магистралите, но както казват и разследващите за съжаление се касае за човешка грешка“, допълни инж. Ясен Ишев.

По думите му между 7 и 9 процента са случаите на ПТП и на броя загинали и ранени по магистралите от всички инциденти, които стават по републиканските пътища. 90% от произшествията се случват заради човешка грешка.

"Пътните проектанти и одиторите по пътна безопасност се стараят първо да проектират, след това да изградят пътищата максимално безопасни, предвидими, щадящи, за да не се стига до фатални инциденти като този на "Струма“. Но тук има натрупване на обстоятелства – водачите са карали 8-9 часа в тъмната част на денонощието, умора, дъжд. Вероятно е можело да се размине“, обясни експертът.

Осветление по нашите магистрали не е предвидено, а за доброто състояние на пътната мрежа са необходими сериозни средства, подчерта инж. Ясен Ишев.

"Осветление има само при тунелите, на пътни възли, близо до населени места, както и по магистрални участъци в урбанизираните територии. В българската нормативна база не е залегнало автомагистралите да бъдат осветени. По отношение качеството на настилките по републиканската пътна мрежа по данни на пътната агенция около 65% от настилките са в добро и средно състояние, а около 35% са в лошо състояние. Но в продължение на 10 години пътната мрежа изобщо не беше финансирана. За да се достигне добро състояние на 75% от пътната мрежа, в продължение на 10 години трябва да бъдат инвестирани по 2 млрд. лева годишно“, каза още той.

Необходимо е да се обръща по-голямо внимание на пътната мрежа, инвестиции и контрол при разходването им, като се започне от съществуващите пътища, защото е важно те да бъдат в добро състояние, коментира инж. Ясен Ишев.

Цоня СЪБЧЕВА