След оттеглянето на дългогодишния германски канцлер Ангела Меркел и напускането на Великобритания, Европейският съюз се оказа в лидерска криза, която сега се преодолява с поемането на тази роля от френския президент Еманюел Макрон, пише македонският “Фокус“.

В този контекст експертите тълкуват последните засилени действия на Макрон, който в четвъртък подписа декларация за стратегическо партньорство с Хърватия, която традиционно се смята за по-близка до Германия, а в петък подписа споразумение за стратегическо партньорство с Италия.

Университетският професор и бивш посланик от Скопие Нано Ружин каза пред Фокус, че Макрон запълва празнината, създадена от кризата в ЕС. Според него френският президент е фаворит за победа на предстоящите президентски избори, след което според него се очаква затягане на редиците в ЕС, против интересите на САЩ, Великобритания, Китай и Русия.

"Споразуменията с Хърватия и Италия са предимно по икономически и търговски причини. Хърватия закупи военно оборудване от Франция, за да се конкурира със Сърбия, която закупи оборудване от Русия. "Европа е заинтересована от разширяване на своята геополитическа и геостратегическа сфера на влияние, а Балканите са празно пространство“, обясни Рузин.

Той добавя, че Франция има интерес да установи влияние на Западните Балкани, включително и в Северна Македония, но, както подчертава, проблемът е, че тази западноевропейска държава няма голямо икономическо влияние и значителни инвестиционни проекти, каквито имат други държави. Въпреки това, добавя Рузин, това започва да се променя.

"С. Македония, Албания, Косово са склонни да клонят към САЩ, защото са разочаровани от ЕС. Тезата на Макрон за разширяването към Западните Балкани е важна за поставянето на Скопие в нейната сфера. "Тук няма големи френски инвестиции, но французите бяха заинтересовани да получат проекти за изграждане на болници“, каза Ружин.

Що се отнася до македоно-българския спор, той казва, че Макрон е пряко ангажиран със започване на преговорите на С. Македония с ЕС. По думите му Франция дори съжалява, че веднъж отложи този процес с искането за приемане на нова методология. Ружин се позовава на определена информация, която сочи, че Макрон е казал на българския президент Румен Радев, че е много важно С. Македония да започне преговори с ЕС.

Но, както посочва Ружин, България залага на картата, че Макрон няма да не бъде избран за още един мандат. А именно, припомня той, Гърция заложи на същата карта, когато наложи вето за влизането на С. Македония в НАТО, но тогавашният президент на САЩ и голям привърженик на Македония Джордж Буш напусна поста, докато сега Макрон е фаворитът да продължи да управлява Франция, както и ЕС, заяви дипломатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков