Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че органите на СДСМ вечерта на заседанията на Централния и Изпълнителния съвет ще решат как ще функционира СДСМ по-нататък, но той заяви, че няма да коментира техните решения и срещи, защото според него това е тяхна работа, цитира думите му скопският телевизионен канал “Нова ТВ“

"Първо те трябва да се коригират отвътре, а след това да намерят хора, които ще свършат работа, защото Македония има нужда от качествен СДСМ, а не СДСМ, който ще се занимава с кражби, измами, предателства, каза Мицкоски след посещение на ОУ "Александър Велики" в скопската община Аеродром.

След оставката на лидера на партията и премиер Зоран Заев той заяви, че не очаква промени в правителството от, както каза, "тези хора, които са там в момента".

"Ако продължи да управлява политическата партия СДСМ, не очаквам нищо, защото Зоран Заев ще си тръгне, условно казано заевизмът ще остане. Предполагам, че се опитва да намери пионка, която да продължи неговата работа и насоки, както в правителството, така и в СДСМ. Там нещата трябва да се променят съществено, но няма да навлизам в допълнителни коментари и те знаят най-добре как да процедират. ВМРО-ДПМНЕ е фокусирана към изпълнение на обещаното на гражданите,“ каза Мицкоски.

Запитан какво очаква от "Алтернатива", той отговори, че няма информация до какъв извод ще стигнат партийните органи на тази политическа формация и че не е обсъждал въпроса с лидера й Африм Гаши.

""Алтернатива“ има две опции - да приеме предложението на Заев и да влезе в това правителство, което оценяваме с най-ниска оценка и е може би най-лошото за 30 години независима Македония, или да остане в опозиция. Те имат лидерство, стратегия, решават за бъдещето си. Нека изчакаме решенията на двете партии, които днес имат срещи на висшето ръководство, за да ги коментираме,“ каза Мицкоски.

По повод тежката автобусна катастрофа в България във вторник Мицкоски каза, че три дни не са коментирали съзнателно и изказа съболезнования на семействата на загиналите. Той смята, че трябва се понесе морална отговорност от компетентните министри и институции и че това злощастно събитие, както каза, е "само продължение на корупцията, престъпността и дисфункцията на държавните институции, започнали с катастрофата в Ласкарци и повърхностното разследване в "Дурмо турс“ и продължи с модулната болница в Тетово“.

Превод и редакция: Юлиян Марков