На пътниците, пристигащи от Южна Африка, не е разрешено да напуснат амстердамското летище "Схипхол“. Те първо трябва да бъдат тествани за коронавирус. Това съобщиха от Нидерландската телевизионна корпорация (NOS).

Според телевизионния канал военната полиция е спряла всички 600 пътници на границата и ги е помолила да изчакат в самолета или в специална стая на летището до получаване на резултатите от теста.

Очаква се събирането на проби да приключи около 16:30 ч. местно време (17:30 ч. българско време), а резултатите ще бъдат обявени не по-късно от 20:30 ч. (21:30 ч. българско време). Докато не получи отрицателен резултат, нито един пътник няма да може да напусне летището.

По-рано в петък Нидерландия реши да спре полетите до южноафрикански страни от 12:00 часа (13:00 часа българско време) на фона на откриването на нов щам на коронавируса в региона, който може да бъде по-заразен от досега известните варианти. Също така, държавите от региона са включени в списъка на страните, пътуването до които е свързано с изключително висок риск. Това освен всичко друго предвижда задължителна самоизолация след посещение в тези страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков