Тристранните преговори между руския президент Владимир Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, насрочени за годишнината от подписването на декларацията за прекратяване на огъня и всички военни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах, започнаха в Сочи, предава TACC

Както беше съобщено по-рано в пресслужбата на Кремъл, срещата е инициирана от руския президент. Очаква се лидерите да направят преглед на изпълнението на споразуменията от 9 ноември миналата и 11 януари тази година, както и да очертаят по-нататъшни стъпки за укрепване на стабилността и установяване на мирен живот в региона. В същото време специално внимание ще бъде отделено на въпросите за възстановяване и развитие на търговско-икономическите и транспортните връзки.

Планирани са и отделни разговори между Путин и Алиев и Пашинян.

Припомняме, че ситуацията в зоната на конфликта около Нагорни Карабах ескалира на 27 септември 2020 г. и в региона започнаха активни военни действия. На 9 ноември същата година беше подписано тристранно изявление от президента на Русия, президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения, което направи възможно постигането на пълно прекратяване на военните действия в зоната на конфликта.

Няколко месеца по-късно, на 11 януари, лидерите на трите държави се събраха лично в Москва. Преговорите се оказаха ползотворни - беше договорено създаването на работна група на ниво вицепремиери на трите държави, която ще се фокусира върху установяване на транспортни и икономически връзки в региона.

Предстоящите преговори ще отбележат първия тристранен контакт на лидерите лице в лице от януари тази година. В същото време отношенията между Ереван и Баку остават обтегнати. През ноември в Сюникския граничен район на Армения се водиха интензивни боеве между въоръжените сили на Армения и Азербайджан.

Ереван заяви, че азербайджанските военни са започнали офанзива дълбоко в територията на Армения. Държавната магистрала, свързваща столицата на републиката с южните райони на страната и Иран, се оказа под заплаха. Баку обвини за инцидента Армения, и заяви за провокация на арменските въоръжени. Според Министерството на отбраната на Азербайджан арменски военнослужещи са атакували постовете на азербайджанските военни.

Във връзка с тези събития руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори на свой ред с колегите си от Армения и Азербайджан. След това ръководителите на отбранителните ведомства на двете страни предприеха мерки за стабилизиране на обстановката на границата и ситуацията се нормализира.

Превод и редакция: Юлиян Марков