Въпреки че в американската столица цари затишие заради празненствата за Деня на благодарността, администрацията на Байдън трябва по някакъв начин да отговори на съобщенията, че близо 100 000 руски войници в момента са разположени на различни точки по западната граница на Русия и засега няма индикации, че броят им намалява, пише американският вестник The Hill.

Напрежението достигна толкова високо ниво, че в сряда, 24 ноември, посолството на САЩ в Украйна предупреди за "необичайна дейност на руските въоръжени сили" по източната граница на Украйна и на анексирания Кримски полуостров, като призова американските граждани временно да спрат да пътуват към тази страна.

"Напомняме на гражданите на САЩ, че условията за сигурност по границата могат да се променят практически без никакво предупреждение“, казаха от посолството.

Предупрежденията идват, когато Украйна, стратегически съюзник на Съединените щати, обяви публично тази седмица, че Русия може да нахлуе на нейната територия още през януари или началото на февруари и да действа по същия начин, както постъпи, когато през 2014 г. тя анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратистките милиции в източната част на страната. Повече от 14 хиляди души вече са загинали в този военен конфликт.

Подобно завземане на територии, което може да бъде второ за по-малко от 10 години, ще доведе до глобални последици и може да се превърне в мащабен военен конфликт, както и в остра геополитическа борба между Русия и западните страни.

"Притесняваме се, че Русия може да направи сериозна грешка, като се опита да повтори това, което направи през 2014 г., когато съсредоточи сили по границата (с Украйна), нахлу в суверенната територия на Украйна, като същевременно твърди, че е била провокирана. Това каза по-рано през ноември държавният секретар Антони Блинкен.

Американските служители обаче възнамеряват да не допуснат подобна военна операция да ги завари неподготвени. Блинкен каза в събота, че администрацията се готви за всякакви агресивни руски маневри.

"Знаем за такива методи като препратка към провокация, независимо дали от Украйна или друга страна, която след това ще бъде използвана като претекст за извършване на действията, които Русия е планирала от самото начало“, каза Блинкен по време на пътуване до Сенегал.

Тази седмица също се появиха доклади, че администрацията на Байдън обмисля различни варианти за сдържане на Кремъл, включително изпращане на военни съветници и нови оръжия в Киев.

Този пакет за военна помощ може да включва доставка на хеликоптери и минохвъргачки, системи за противовъздушна отбрана "Стингър“ и нови противотанкови ракетни системи "Джевлин“.

Съобщава се, че американски служители са провели дискусии с европейските си съюзници относно нов пакет от санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

Служителите на Държавния департамент не са споменали публично плановете за изпращане на оръжия или новия пакет от санкции, но един служител на американското дипломатическо ведомство каза пред The Hill във вторник, 23 ноември, че администрацията "е демонстрирала, че Съединените щати са готови да използват редица инструменти в отговор на зловредни действия на Русия и ние няма да се поколебаем да прилагаме тези и други инструменти в бъдеще."

За да не бъдат хванати неподготвени, служителите на администрацията предават данни на американското разузнаване на своите европейски съюзници.

В понеделник, 22 ноември, говорителят на Белия дом Джен Псаки каза пред репортери, че "през последните няколко седмици“ администрацията "работи в тясно сътрудничество с европейските съюзници и партньори, включително Украйна“.

Тя добави, че САЩ "също участват в дискусии с руски официални лица по въпроса за Украйна и руско-американските отношения като цяло".

Превод и редакция: Юлиян Марков