Според правилата на Европейския съюз, ако автобусът на "Беса Транс“, който претърпя катастрофа в България, при която загинаха 44 македонски пътници, е нямал валиден лиценз за превоз на пътници, той не би могъл да има право да премине границата на Европейския съюз, в случая България, коментира скопският телевизионен канал “Нова ТВ“.

Законодателството на ЕС предвижда поредица от правила за лицензи и разрешения за превоз и, според информацията, получена от МВР, е възможно те да са нарушени, но Европейската комисия няма да се намесва в разследването.

Отговорността за надзор и проверка на документацията и прилагането на правото на ЕС е в ръцете на държавите-членки на Съюза.

Ако разследването установи, че превозвачът е пътувал с незаконен или подправен лиценз, може да се очаква от Европейската комисия да осъди подобна практика, която е не само заплаха за "свободната конкуренция в ЕС“, но и заплаха за живота на пътници.

Преди дни македонските власти обявиха, че фаталният автобус не фигурира в базата данни на Министерството на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония (РСМ). От митницата на РСМ казаха, че разследват кой е пропуснал превозното средство без валидно разрешително.

Според правилата на ЕС автобусът не може да е получил лиценз от България, тъй като европейското законодателство не позволява издаването на лицензи на оператори, чиито превозни средства са регистрирани извън страни-членки на ЕС.

ЕС, Турция и Северна Македония също са подписали многостранния "Интербус договор", но според текста на това споразумение не се предвижда да се разрешава каквато и да е търговия с лицензи, обясняват експерти от Европейската комисия пред Македонската информационна агенция (МИА).

България не трябва да предоставя лиценз на ЕС на оператори от трети страни и по този начин да не издава свои собствени разрешения за пътуване в рамките на "Интербус" на превозни средства, регистрирани в трети страни, т.е. извън ЕС.

Що се отнася до новината, че "Беса Транс“ е базирана в Кюстендил заедно с още 23 македонски фирми на адреса, на който живее възрастна жена, както съобщиха българските медии в деня на инцидента, тук правилата на ЕС са тези от Пакет "Мобилност 1“.

Съгласно тази правна рамка Европейската комисия може да изиска от държава-членка на ЕС да извърши индивидуални проверки, за да провери дали дадено предприятие отговаря на изискванията за разрешение за установяване на автомобилен транспорт, включително условието, което предвижда "стабилно и ефективно установяване“ на конкретен адрес . Тоест да се определи дали фирмата наистина е установена на този адрес.

Подобни незаконни практики не са непознати в ЕС, поради което Европейският съюз прие Пакета за мобилност, чиито нови правила ще влязат в сила в началото на 2022 г. Тези нови правила предвиждат засилване на разпоредбите за "стабилно установяване на адрес“ и засилване на критериите.

Превод и редакция: Юлиян Марков