Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар оцени, че в Босна и Херцеговина няма етнически проблем, а такъв със системната корупция, отбелязва електронното издание на сръбския вестник "Политика“.

В Загреб, където участва в срещата на Американо-адриатическата харта, Ескобар заяви, че е по-загрижен за демографските и икономическите трудности в БиХ, отколкото за етническите проблеми в страната.

Американският дипломат подчерта, че структурата с три съставни народа остава в основата на политиката на Вашингтон в БиХ.

"Политическият консенсус може да бъде постигнат чрез ограничени реформи, а не чрез промяна на структурата на Дейтънското споразумение“, категоричен бе Ескобар и добави, че САЩ в момента работят с политически участници в БиХ за промяна на изборния закон, за да удовлетворят и трите народа в страната.

Ескобар отбеляза, че не обича да говори за санкции, защото "не иска в региона да се създаде впечатление, че САЩ са ангажирани предимно със санкции“.

"Санкциите съществуват, но те няма да бъдат насочени срещу Република Сръбска и Федерацията или техните граждани, а срещу корумпирани лица“, подчерта дипломатът.

Той добави, че сръбският член на Президиума Милорад Додик "не е единственият, но е най-актуалният проблем“ в БиХ.

Превод и редакция: Тереза Герова