Световната здравна организация (СЗО) ще проведе днес извънредно заседание относно новия щам на коронавирус, открит в Африка, съобщава британският вестник The Financial Times.

Тулио де Оливейра, директор на Центъра за епидемичен отговор и иновации в Южна Африка, предаде на представителите на СЗО своите опасения относно варианта B.1.1.529. Опасенията са, че той е най-опасният щам на COVID-19, идентифициран досега от учените.

Съобщава се, че експертите на СЗО ще обсъдят дали новият щам трябва да бъде определен като предизвикващ "загриженост“ или като "представляващ интерес“. По време на вчерашната пресконференция Тулио де Оливейра заяви, че новият щам има много голям брой мутации, което крие риск от бързо разпространение на болестта.

По последни данни, в Южна Африка са диагностицирани общо 77 души с този вариант на коронавируса. Има четирима заразени в Ботсвана и един в Хонконг (човек, който е пристигнал от Южна Африка).

Някои световни лидери реагираха незабавно на новината за появата на новия щам, като обявиха нови предпазни мерки и ограничения за пътуване, докато фондовите пазари по света претърпяха спад, причинен от несигурността.

Индийските здравни служители призоваха днес всички власти да бъдат в готовност, изисквайки стриктно да се проверяват и тестват пътниците, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана и Хонконг, както и да проследяват и тестват техните контакти.

Нова Зеландия също внимателно следва глобалните съвети за новия вариант, а вицепремиерът Грант Робъртсън заяви, че новият вариант е "истински сигнал за събуждане за всички нас“, както и индикатор, че пандемията все още продължава.

Д-р Мария Ван Керкове, технически ръководител на СЗО за COVID-19, каза на вчерашната пресконференция, че все още не се знае много за този вариант. "Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че след като има толкова много мутации, това може да повлияе на поведението му“, каза Ван Керкове.

Превод и редакция: Тереза Герова