Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън предложи на фреснкия държавен глава Еманюел Макрон "двустранно споразумение за реадмисия, което да позволи връщането на всички нелегални мигранти, пресичащи Ламанша“, съобщава националният ежедневник Le Figaro.

"Предлагам да сключим двустранно споразумение за реадмисия, за да позволим връщането на всички нелегални мигранти, пресичащи Ламанша“, подробно пише британският лидер в писмо до своя колега, публикувано в социалната мрежа "Туитър“.

Припомняйки, че "Европейският съюз е сключил споразумения за реадмисия със страни като Беларус и Руската федерация“, Борис Джонсън подчерта: "Надявам се, че подобно споразумение може да бъде сключено и с Обединеното кралство бързо...Тази мярка ще има незабавен ефект и ще намали драстично – ако не и спре – пресичанията, спасявайки животи чрез фундаментално нарушаване на бизнес модела на престъпните банди“ , добави той.

Изявлението на Джонсън е свързано с последната трагедия в Ламанша от сряда, когато 27 мигранти загубиха живота си след преобръщането на лодка. Лондон и Париж предриеха редица опити да заглушат своите разногласия и да подобрят международната координация.

Тази трагедия е най-смъртоносната от 2018 г. насам в района. Сред жертвите са 17 мъже, седем жени и трима младежи. Има двама и двама оцелели, според източник от френските власти.

Превод и редакция: Тереза Герова