Причина за катастрофата на изтребителя F-35 на британските ВВС на 17 ноември в Средиземно море по време на редовен полет от самолетоносача Queen Elizabeth вероятно се дължи на забравена заглушка (тапа), която не е била извадена правилно от двигателя, в резултат на което е засмукана по време на излитане, съобщава вестник Daily Mail, като се позовава на информация от източници, запознати с разследването.

Ситуацията стана известна "почти веднага“, казва един от тях. "Капакът на двигателя и заглушките трябва да бъдат премахнати преди полета; това е отговорност на наземния екипаж и те са невероятно стриктни“, категоричен е източникът. В този случай обаче вероятно става въпрос за небрежност. Членовете на екипажа са видяли тапата в морето след падането на изтребителя. Пилотът е катапултирал успешно и е качен на борда на самолетоносача.

Британското министерство на отбраната, което разследва случая, настоя, че инцидентът не е резултат от "никакви враждебни действия“, и поясни, че идентифицирането на причините за самолетната катастрофа се фокусира върху технически и човешки грешки, информира изданието.

Сега военнослужещите от британския флот заедно с американците се опитват да намерят и извадят от дълбочина над 1,5 хиляди метра F-35 Lightning II на стойност около 134 млн. долара. Многофункционалният изтребител от пето поколение е разработен от американската компания Lockheed Martin. За ВМС и ВВС има три версии на самолета: F-35A с конвенционално излитане и кацане, F-35B с кратко излитане и кацане и F-35C с кратко излитане и вертикално кацане.

В секретната издирвателна операция, според вестника, се предполага, че се използват дълбоководни превозни средства и мини-подводници.

Превод и редакция: Тереза Герова