Новата управляваща коалиция във ФРГ – Германска социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), планира да опрости процедурата за получаване на германско гражданство и по-специално да позволи двойното гражданство, съобщава националният ежедневник Die Welt.

Изданието отбелязва, че Германия отдавна е най-популярната дестинация за мигранти в Европа. Бъдещото германско правителство планира да промени сегашния закон за гражданството и да направи страната по-популярна сред чужденците. "Ние създаваме модерна правна система по отношение на придобиването на гражданство. За тази цел ще позволим многократно [двойно] гражданство и ще опростим придобиването на германско гражданство“, цитира Die Welt съответната част от коалиционното споразумение на първото в следвоенната история на страната трипартийно правителство.

В същото време се посочва, че срокът на пребиваване в Германия, необходим за подаване на заявление за приемане на гражданство, трябва да бъде намален от осем на пет години, а в някои случаи - на три години. Освен това бъдещият Министерски кабинет на Федерална република Германия възнамерява да преразгледа разпоредбите за приемане на гражданство на деца, родени от чужденци. "Децата, родени в Германия от чуждестранни родители, стават граждани на Федерална република Германия при раждането си, ако единият от родителите е живял законно в Германия в продължение на пет години“, се казва в текста.

Страните също така се стремят към значително опростяване на процедурата за получаване на гражданство за трудови мигранти, включително намаляване на изискването на нивото им на владеене на език.

Действащото законодателство на Германия относно гражданството, като правило, се основава на т.нар. принцип на произход. Това означава, че германското гражданство се придобива предимно въз основа на произход от родител - гражданин на Федерална република Германия. От 2000 г. стана възможно и придобиването на германско гражданство при раждане в Германия от родители, които са граждани на чужда държава.

По-специално, чужденец, който е пребивавал законно в страната в продължение на осем години, може да получи германско гражданство, ако владее немски език на достатъчно добро ниво, не е извършил престъпления и също така е в състояние самостоятелно да издържа себе си и своите членове на семейството, т.е. без да се прибягва до помощта на държавното обществено осигуряване.

Приемането на германско гражданство обикновено изисква лицето, което кандидатства за гражданство, да се откаже от предишното си (изключения са предвидени за кандидатите за граждани на държави-членки на ЕС или Швейцария).

Превод и редакция: Тереза Герова