Най-малко 11 миньори и трима минни спасители са загинали в мина Листвяжная в Кузбас, предава TACC.

"Бяха открити телата на трима души от изчезналото минно-спасително звено. Съдбата на останалите остава неизвестна", съобщиха от администрацията. Общият брой на загиналите при аварията в мина "Листвяжная" нарасна до 14 души.

Повече от 30 души остават под земята.

Броят на ранените при инцидента в мина Листвяжная в Кемеровска област е нараснал до 51, съобщи пред репортери губернаторът на Кузбас Сергей Цивилев.

"Пострадали са 51 души…От тях 13 са амбулаторни, 38 са в нашите лечебни заведения", каза той.

По думите на губернатора трима души са в реанимация в тежко състояние. На сутринта всички пострадали ще бъдат прегледани повторно за възможни усложнения.

Всички пострадали са диагностицирани с отравяне с продукти на горенето, обясниха за ТАСС от пресслужбата на Кузбасския център по медицина при бедствия.

Цивилев благодари на спасителите, като ги нарече "истински герои, които мълчаливо и спокойно отидоха да си вършат работата“.

Той каза още, че се коригира планът на операцията по спасяването на миньорите в Листвяжная в Кузбас.

Спасителите преустановиха работата в мина Листвяжная в Кузбас до сутринта заради влошаващата се обстановка. Това съобщи за ТАСС временно изпълняващият длъжността ръководител на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация Александър Чуприян, който пристигна на мястото на бедствието.

"Спираме до сутринта. Оперативната пауза се дължи на това, че газодинамичната обстановка в мината се влошава, концентрацията на метан расте", каза той.

В момента всички спасители са на път към повърхността. И.д. началник на отделението потвърди и смъртта на трима спасители.

Чуприян допълни, че Министерството на извънредните ситуации няма информация да е станал взрив в мината.

Той отбеляза също, че спасителните операции са били усложнени от отломки и високи температури.

Превод и редакция: Юлиян Марков