Ден след като в рамките на няколко часа Магдалена Андерсон бе избрана за първата жена министър-председател на Швеция, а след това подаде оставка, отново издигнаха кандидатурата й за премиерския пост. Гласуването ще се проведе най-рано в понеделник, 29 ноември, а най-късно – в сряда, съобщава шведският ежедневник Svenska Dagbladet.

По-рано през деня председателят на парламента Андреас Норлен обсъди ситуацията с всички лидери на осемте партии, представени в законодателния орган на скандинавската страна.

"Искам да номинарам Магдалена Андерсон за поста министър-председател. Риксдагът ще гласува тази кандидатура“, обяви Норлен, допълвайки, че новото правителство ще започне работа следващата седмица.

Ден по-рано Норлен одобри искането на Андерсон да я освободи от поста след разпадането на коалицията на малцинството. "Партията за опазване на околната среда“ обяви излизането си от кабинета, тъй като проектобюджетът на правителството се провали при гласуването в парламента. В същото време Риксдагът подкрепи с мнозинство опозиционния проект на Умерената коалиция, Християндемократическата партия и "Шведските демократи“.

Превод и редакция: Тереза Герова