Няма да има връщане към "нормалността“, която обществото познаваше преди 2020 г., тъй като коронавирусът ще продължи да съществува и "ще трябва да правим редовни бустерни ваксини, най-вероятно в годишна доза“, според Елиас Мосиалос, професор по зравна политика и бивш гръцки държавен секретар, който говори на здравната среща на върха в Атина, организирана от "Катимерини“.

За да се оцени "представянето“ на Гърция спрямо другите страни в справянето с Covid-19, трябва да се вземат предвид редица фактори, като например броя на смъртните случаи на глава от населението, съпътстващите заболявания, здравните системи и други епидемиологични данни, обясни той. .

В Гърция хората над 65 години съставляват 22% от населението, в сравнение с 11% в Израел.

"Ако някой направи просто сравнение, ще каже, че не сме се справили много зле. Имаме по-ниски нива на ваксиниране от Франция, Ирландия и други страни и по-високи в сравнение с България и Румъния. Така че имаме добри нива в сравнение с няколко европейски държави. Разбира се, не сме убедили значителен процент от уязвимите групи и възрастните хора“, заяви той.

Бившият депутат от ПАСОК и говорител на правителството каза, че "логично вирусът ще стане по-заразен и по-малко опасен, което ще бъде резултат от по-силните ваксини и лекарства“.

Той каза, че не очаква страната да влезе в нов тотален локдаун, но каза, че местните ограничения не могат да бъдат изключени.

"Локдаунътъ не е решение. Това само решава проблема за един или два месеца. Ваксинациите и прилагането на третата доза трябва да продължат незабавно“.

За Никълъс Кристакис, професор по социални и природни науки в Йейлския университет, в момента сме близо до "края на началото“ на пандемията от коронавирус, а не в "началото на края“. Той отбеляза, че подобни пандемии се появяват "веднъж на 100 години“.

Той прогнозира, че до 2022 г. човечеството ще достигне стаден имунитет чрез комбинация от ваксинации и инфекции. След това, в "междинната“ фаза, светът постепенно ще се възстанови от здравните, социалните и икономическите разходи на пандемията.

В третата, след пандемична фаза, от 2024 г. нататък, ще има експлозия на масово общуване и артистично и вероятно сексуално изразяване в резултат на потискането, което се усеща по време на блокирането.

Превод и редакция: Иван Христов