Отношенията между Сърбия и Русия са на най-високо ниво в историята на връзките между двете страни. Това съобщи в четвъртък сръбският президент Александър Вучич по време на среща с руския президент Владимир Путин в Сочи, предава ТАСС.

"Вярвам, че отношенията между Сърбия и Русия са на най-високо ниво в историята“, каза сръбският лидер.

Той отбеляза също, че сътрудничеството между Белград и Москва в областта на военно-техническото сътрудничество е на най-високо ниво, Сърбия се надява на нови споразумения.

От своя страна руският лидер отбеляза, че отношенията между Москва и Белград се развиват във всички посоки, дори въпреки ситуацията с разпространението на коронавируса.

"Имаше много въпроси. Но въпреки трудностите, свързани с пандемията от коронавирус, нашите отношения не само се поддържаха на всички нива, но и се развиваха. Развиха се във всички посоки“, каза руският президент.

До края на 2021 г. Москва и Белград не само ще преодолеят пандемичния спад в търговския оборот, но и ще увеличат обема на взаимната търговия. "Ако в една пандемична година, през 2020 г., имахме спад в търговията <...>, то тази година ръстът вече е над 20% – само за 9 месеца на тази година. Това означава, че не само ще преодолеем рецесия през 2020 г., но и увеличаване на обема на търговията“, - каза той.

Руската федерация и Сърбия ще развиват сътрудничество във военната сфера. "Редовно провеждаме съвместни учения, развиваме сътрудничество между службите за сигурност, министерствата на отбраната и генералните щабове“, каза руският държавен глава.

Според Путин "това със сигурност е от полза за двете страни“.

Путин благодари на Вучич за подкрепата на руския език в Сърбия. "Благодарни сме за подкрепата на руския език в сръбските училища“, каза руският президент. Той пожела и успех на сръбския си колега на предстоящите президентски избори в Сърбия догодина.

"Скоро ще имате избори, през пролетта, през април. Искам да ви изкажа своята благодарност за личното внимание, което отделяте на развитието на руско-сръбските отношения, и се надявам, че избирателите <...> ще го оценя и ви пожелавам успех“, каза Путин, обръщайки се към Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов