Почти два месеца след победата на федералните избори, социалдемократът Олаф Шолц ще бъде новият канцлер на Германия начело на трипартийна коалиция. Споразумението за новото правителство подкрепя започването на преговорите за присъединяване между ЕС и Северна Македония и Албания, пише македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

Партиите, които ще съставят новото германско правителство, подкрепят започването на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към Европейския съюз, възобновяването на преговорите със Сърбия и Черна гора и либерализирането на визовия режим за Косово.

"Подкрепяме процеса на присъединяване към ЕС на шестте държави от региона на Западните Балкани и необходимите реформи за изпълнение на всички критерии от Копенхаген. В този контекст ние укрепваме гражданското общество и подкрепяме по-нататъшни стъпки към присъединяване към ЕС“, гласи коалиционното споразумение между социалдемократите, зелените и свободните демократи.

Параграфът, отнасящ се до Западните Балкани, добавя, че "следващата стъпка трябва да бъде отварянето на първите глави в преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, приемането на либерализация на визовия режим с Косово и възобновяването на преговорите с Черна гора и Сърбия“.

Трите партии също така казват, че подкрепят водения от ЕС диалог за нормализиране между Косово и Сърбия и усилията за траен мир в Босна и Херцеговина, изграден върху териториалната цялост и преодоляването на етническите разделения.

Успоредно с преговорите за присъединяване, ЕС трябва да подобри капацитета си за приемане на нови членове, се добавя в коалиционното споразумение от 177 страници.

Западните Балкани и тяхната европейска перспектива бяха споменати и в коалиционното споразумение за предишното германско правителство на канцлера Ангела Меркел. Сега тя ще бъде наследена от Олаф Шолц, бившият й финансов министър.

Трите партии, известни като "светофарна коалиция“ заради отличителните партийни цветове на всяка - червено, зелено и жълто - постигнаха споразумение в рамките на два месеца интензивни преговори, след като социалдемократите спечелиха тънко мнозинство на националните избори на 26 септември .

Шолц ще бъде новият канцлер Аналена Бербок министър на външните работи от Зелените, а Роберт Хабек, нейният партньор и един от лидерите на Зелената партия, ще поеме позицията на новосформираното т.нар. "супер министерство“, което съчетава енергетиката и климата.

Управляващите партии в Германия искат постепенно да спрат използването на въглища до 2030 г., осем години по-рано от досегашния ангажимент. Партиите искат 80 процента от електричеството им да идва от възобновяеми източници до 2030 г. и 15 милиона електрически коли по германските пътища.

Германия е най-голямата икономика в Европа, така че решенията, взети от новото правителство, ще имат голямо влияние върху съседните страни. При представянето на коалиционното споразумение 63-годишният Шолц каза: "Обединява ни желанието да изведем страната напред. Новото правителство е съюз от партньори на едно ниво“.

Като една от първите мерки на новото правителство, както обяви Шолц, ще бъде повишаването на минималната часова ставка до 12 евро.

Шолц каза, че "суверенитетът на Европа е крайъгълен камък на външната политика на новото правителство“, отбелязвайки приятелството между Германия и Франция и партньорството със Съединените щати.

Неговата ГСДП трябва да поеме и ръководството на Министерството на вътрешните работи, на отбраната, на здравеопазването, на труда и социалните въпроси, на строителството и на Министерството на икономическото сътрудничество.

Зелените като втора по сила партия в коалицията получават Министерството на външните работи, Министерството на за защита на потребителите и опазването на околната среда, земеделието, семейството и новосформираното Министерство на енергетиката и опазването на климата.

Свободните демократи получават министерството на финансите, а те трябва да поемат министерствата на образованието, транспорта и правосъдието.

Коалиционното споразумение, съдържа насоки за следващото правителство, което има за цел "преизграждане на цялото общество“. От гледна точка на външната политика, новото правителство ще продължи да работи за укрепване на Европейския съюз и трансатлантическото партньорство.

Превод и редакция: Иван Христов