Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък на първото официално посещение на френски държавен глава в Хърватия от независимостта на страната, че Париж ще подкрепи влизането на балканската страна в Шенген, пише местното издание Jutarnji list.

Макрон беше посрещнат от хърватския президент Зоран Миланович, който каза, че за него е чест да приеме глава на френската държава. "За мен винаги е част, но този път е специален“, каза Миланович.

"Гордея се, че съм първият френски президент, посетил Хърватия след независимостта“, каза Макрон, добавяйки, че е "несправедливо“, че френски държавен глава не е бил в страната официално преди.

Макрон добави, че Париж и Загреб ще продължат сътрудничеството си в областта на сигурността и миграцията. "Тук е Шенген“, добави той.

Хърватия очаква, че правният процес за вземане на официално решение за присъединяване към Шенген може да започне през декември тази година по време на словенското председателство на ЕС и окончателното решение, взето по време на френското председателство през първата половина на следващата година.

Двамата президенти обсъдиха покупката от Хърватия на френски самолет Dassault Rafale F3R.

"Това е голяма работа в Хърватия, както стратегически, така и финансово. Очаквам го с нетърпение“, каза Миланович, но добави, че укрепването на отношенията с Франция няма да спре военното сътрудничество със Съединените щати. "Нашето сътрудничество със САЩ е било и ще бъде“, добави той.

Макрон се срещна за кратко с пилоти на хърватските военновъздушни сили, които ще отидат на обучение за управление на френски самолети.

Покупката на 10 едноместни и два двуместни на цена от 999 милиона евро, които ще бъдат платени на пет вноски от 2022 до 2026 г., ще бъде финализирана с подписите на министрите на отбраната Марио Баножич и Флоранс Парли.

По същия повод Хърватия и Франция ще подпишат ново споразумение за стратегическо партньорство, което ще "подобри нашите двустранни отношения“, каза френският президент.

Франция ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Словения в началото на 2022 г., а Макрон обяви, че Париж, наред с други неща, ще се занимава с мира и стабилността на Западните Балкани.

"Знам, че вашите връзки в Западните Балкани ще ни помогнат в това“, каза Макрон на Миланович.

По-късно френският президент ще се срещне с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Превод и редакция: Иван Христов