Аутопсиите показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие на избухналия пожар. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Назначени са по делото и експертизи. Някои от заключенията, са готови и към момента вече. Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Отварям скоба да кажа, че аутопсиите показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие избухналия пожар, а не от травми при катастрофата или от разкъсвания при взрив", допълни още Борислав Сарафов.

Той уточни, че в дихателните пътища са намерени сажди.

По думите му е назначена и авто-техническа експертиза. "Добихме впечатление от извършеното до момента. Осведомяваме ги за получените гласни доказателства от нас, защото те трябва да ги вземат предвид, включително показанията на оцелелите пътници в автобуса. Назначена е и пожаро-техническа експертиза, която да даде отговор за възникналия пожар и неговия интензитет. Назначена и е комплексна експертиза, тя ще даде отговор на ключовия въпрос защо се е стигнало до напускане на пътната траектория на автобуса, до настъпилия интензивен пожар и тдо този летален изход. Предстои още утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие", каза още Сарафов. Той заяви, че е в непрестанна връзка с главния прокурор на Република Северна Македония.

"По делото са разпитани свидетели. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, като и двамата са били будни към момента на инцидента и дават изключително точни показания за събитията в торагичната нощ. Показанията им се припокриват напълно, поради което ги приемаме за абсолютно достоверни и коректно изложени. В момента се разпитват още двама от пострадалите, които са в "Пирогов", които са в добро, по-скоро психично, а не физическо състояние, предвид преживеният шок и ужас и могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден. Надявам се техните показания да са достатъчно коректно, обективно и трезво дадени", каза още Сарафов.