На 25 ноември Българската православната църква прославя Свети Климент Охридски. Той е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни и превежда църковни текстове. Бил е ученик на светите братя Кирил и Методий. След смъртта на Методий (885 г.), прогонен от Моравия с други ученици, той дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Православната църква го счита за един от светите Седмочисленици.

Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Приема се, че равноапостолните св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си юношата Климент. Заради това се предполага, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски (885 г.), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език.

Цар Борис-Михаил изпратил Климент (886 г.) в югозападната половина на държавата, в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав (893 г.) Климент бил избран за "пръв епископ на българския език". Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886-916 г.) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука "кирилица". Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 година.

Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Първият съвременен университет в България - Софийският университет "Свети Климент Охридски“, е наречен на името на св. Климент при основаването му през 1888 г. и на днешната дата отбелязва тържествено своя патронен празник.