Настояваме външният имнистър да извика посланика на САЩ и да реагира много остро на бруталното вмешателство в нашите вътрешни работи. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка с писмата на двама американски сенатори за РепубликА Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Доц. Кючуков много ясно каза - това е недопустимо. Когато нашите държавни институции си мълчат в такива случаи, потвърждаваме тезата, че не сме държава, а територия. Трябва да се научим да защитаваме националното си достойноство, след като 10 години сме забравили този начин на поведение", каза още лидерът на АБВ.

Румен Петков коментира и темата с преговорите за правителство. Той приветства енергията и резултатите от някои от заседанията на работните групи. "Много човешки настоятелно моля участниците в тези заседания, да говорят помежду си, а не на публиката. Хубаво е, когато има откритост, хубаво е, когато обществото е част от разговорите", допълни още той.

По думите му за това най-ярък пример е първата работна група за съдебната реформа.

Според него е нужно следващото Народно събрание да инициира Съвет по пнатасъдната реформа. Той подчерта, че съставът на МВР да бъде успокоен, че не се планира замразяване на заплатите.

По думите му нов орган с всички разследващи функции, подслушване и проследяване, е престъпление към демокрацията и вътрешната сигурност.

"По кореспонденцията ни в случая "Булгартрансгаз", чрез Министерство на енергетиката и Министерство на регионалното развитие. Попитахме "Булгартрангаз" последната инспекция през 2016 г. кой я е възложил, кой я е извършил и какъв е резултатът? Отговорът е: "Инспекцията е възложена по редъ на Закона за обществените поръчки, извършена е от фирма, в резултат на инспекцията няма докладвани дефекти, изискващи ремонтни дейности в аварийния участък". Ние питаме за резултата? Констатирани ли са проблеми? А не за дефекти в авариралия участък. Ние питаме за цялото трасе. Какви са били дадените препоръки и предписания п проведените инспекция през поледните 10 години? Отговор: "След изърените анализи на резултатите от вътрешнотръбната инспекция няма направени препоръки и предписания за авариралия участък. Ние неслучайно казваме, че имаме една авария в Благоевград, една в Плевен, това е третата авария", каза още той.

Според него тези отговори ще ги изпрати на президента, който е назначил последните две служебни правителства и на министър-председателя. "На министъра на енергетиката няма да му иги изпращам, защото той е несъстоятелен тип. Връзката му с Министерство на енергетиката е, че взима заплата като министър на енергетиката. Той е прочел тези отговори и продължава да търпи автора Малинов", каза още Румен Петков.

Румен Петков заяви, че АБВ са попитали още дали е вярно, че са транспортирани машини за изборите чрез превозни средства на "Булгартрангаз".

"Да чуят всички "Булгартрангаз" е освоне участник в изборния процес. Тук си мисля, че това е ужасяващо. Що "Булгартрасгаз"? нмаме правителствени машини, правителствени транспортни средства, нямаме НСО. Какво нямаме? И с какво "Булгартрангаз" е по-силен от Министерство на транспорта?", каза още Румен Петков и попита какво е отношението на ЦИК по този въпрос.