Стремежът е не да намерим как да не създадем правителство, а това, което ни сближава, за да може да бъде създадено такова.Това каза заместник-председателят на АБВ и народен представител от "БСП за България" Владимир Маринов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Днес, както беше известно, продължава кръгът от разговори между работните групи на четирите политически формации, които имат за своя основна задача и цел да бъде съставено стабилно правителство, излъчено от 47-мия парламент. Днес от 10 ч. протече заседанието на работната група по сектор "Земеделие". Ще се спра по-конкретно на групата, в която участвах пряко. Заседанието ни продължи повече от 5 часа, бяха изложени всички тези, концепции и въобще виждания на политическите сили, като аз в качеството си на превдставител на АБВ в рамките на коалиция "БСП за България" и колегите ясно заявихме принципите, от които сме водени като някои от основните от тях, това са създаването на гаранционен фонд в сектора, който да гарантира равен достъп на всички земеделски производители. Участие на държавата и местната власт в скъсяването на пътя от прозизводството до потребителя и гарантиране на наличето на тържища, на търговски борси за плодове и зеленчуци, където хората да могат пряко да реализират продукцията си, а не през прекупвач. Не на последно място поставихме въпроса по отношение на възстановяване на напоителната мрежа в страната, която в годините беше буквално разграбена, унищожена", каза още Владимир Маринов.

Той определи срещата като ползотворна и поздрави организаторите от "Продължаваме промяната", защото предлагат нов начин за водене на преговори.

"Начин открит, прозрачен, ясен пред обществото. Наясно сте, че срещите се излъчват онлайн. Всеки български гражданин може на практика да присъства в преговорния процес. Това считаме за отговорно поведение, особено политици и политическа формация като АБВ, в частност като участник в коалиция "БСП за България", хора, които сме представители на реалния сектор, нямаме притеснения от това да говорим пред хората. Няма нужда от срещи по кафета и офиси. Има нужда от ясен диалог, защото обществото ни днес очаква съставяне на правителство с ясни приоритети", добави заместник-предсеадтелят на АБВ.

"Разбира се, че има някои теми, по които има разминаване. Нормално е, всяка политическа сила има своите тези, но диалогът категорично мога да заявя, е положителен", допълни още той.

По думите му е добре, че разговорите са доста интензивни. "Почти сме преполовили разговорите. Очакванията са до събота около обяд нещата с всички 18 групи да бъдат приключени и да остане за следващите дни до пенедлинк докрая на деня, да бъдат изчистени евентуални различия и това, което може да създаде проблем в пленарна зала по утвърждаването на следващия кабинет. Хубавото в този процес е, че тези неща стават с всеки изминал разговор по-малко и по-малко. Лично сме оптимисти, че България ще има правителство, най-накрая редовни", заяви още Владимир Маринов.

Той допълни, че имена и персонален състав на Министерски съвет не се коментират.