Социалното дистанциране отново става задължително в Нидерландия от сряда, което на практика означава, че полицията ще има право да го налага. Всички на възраст над 18 години са задължени да поддържат дистанция от метър и половина от другите хора, освен ако не живеят на един адрес, съобщава Euronews.

Има някои изключения, когато не е възможно да се спазва дистанция или когато се изисква пропуск за COVID.

В отговор на скока на новите случаи на COVID-19, служебното правителство в Хага въведе частичен "локдаун“ на 13 ноември, който трябва да продължи най-малко три седмици, принуждавайки баровете и ресторантите да се затварят в 20 часа.

Покачващият се брой на случаите в тази държава с население от 17,5 милиона души се случва, въпреки че повече от 84% от пълнолетното холандско население е напълно ваксинирано. Случаите нараснаха рязко сред децата на възраст 4-12 години, повечето от които все още не са ваксинирани.

В отговор на мерките в редица нидерландски градове се проведоха протести, които често преминаваха в насилие в тъмните часове на денонощието. Полицията съобщи, че около 145 души са били арестувани през последните три дни.

Петнадесет души бяха арестувани в Розендал, след като протестиращи подпалиха основно училище.

Демонстрантите също запалиха фойерверки и причиниха големи щети в градовете Енсхеде, Гронинген, Леуварден на север и Тилбург на юг.

Болниците в южната провинция Лимбург - най-тежко засегнатият холандски регион - заявиха в писмо до министерството на здравеопазването, че "вървят бързо към блокиране на здравната система, която ще спре да функционира“.

Превод и редакция: Иван Христов