Петък ще бъде решаващият ден за оставката на премиера Зоран Заев от лидерския пост в СДСМ, а Алтернатива ще реши дали да се присъедини към управляващото мнозинство. Централното председателство на Алтернатива ще се събере в петък от 18 часа и ще обмисли дали партията ще продължи преговорите с премиера Заев за влизане в правителството, потвърдиха от фракцията пред скопското издание "Слободен печат“. По информация на СДСМ същия ден Централният и Изпълнителният съвет на партията ще обсъдят оставката на Заев от председателския пост.

Заседанията на висшите партийни органи на СДСМ и Алтернатива, които трябваше да се проведат вчера, бяха отложени заради трагичния инцидент с македонски автобус в България, при който загинаха 45 пътници.

Заседанията са насрочени по искане на Заев, който обяви, че ще търси потвърждение на оставката си, обявена на 31 октомври, след поражението на местните избори. С потвърждаването на оставката започва да тече срокът от 15 дни за обявяване на вътрешнопартийни избори за нов председател.

Срещите на двете партии ще са точно седмица след срещата между Заев и лидера на Алтернатива Африм Гаши, след която премиерът заяви, че иска парламентарното мнозинство да бъде подсилено с четиримата депутати от Алтернатива. Междувременно Гаши каза, че са изправени пред две възможности - да останат в опозиция или да се присъединят към управляващото мнозинство.

Превод и редакция: Иван Христов