Гърция е изправена пред "пандемия от неваксинирани“, каза държавният министър Акис Скерцос в сряда, добавяйки, че девет от десет интубирани пациенти с COVID-19 в болниците в страната са неваксинирани.

Говорейки на втория ден от срещата на високо равнище за здраве в Атина, организирана от вестник Kathimerini, Скерцос каза, че сред страните от Европейския съюз Гърция е 16-та по отношение на смъртни случаи, свързани с коронавируса, на милион жители.

Консервативният министър подчерта, че бюрокрацията, умората от пандемията и липсата на обществено доверие в институциите подкопават усилията на правителството за ограничаване на разпространението на вируса. Въпреки това, според думите му, официалните данни показват, че Гърция се справя по-добре от средното ниво за ЕС, "което само по себе си е значително постижение“.

Изяснявайки, че властите разчитат на показателите на Световната здравна организация (СЗО), за да оценят смъртността от вируса, Скерцос обясни смъртните случаи с по-ниските от необходимите проценти на ваксинации.

"Това е изключително тъжно. [Много смъртни случаи] можеха да бъдат избегнати. Около сто души умират на дневна база“, каза той и добави, че Гърция има второто най-старо население в ЕС.

Скерцос защити усилията на властите да засилят Националната здравна система (ESY) по време на здравната криза, като каза, че правителството е увеличило броя на леглата за интензивно лечение от 557 на почти 1300, като същевременно е наело 12 000 здравни работници на постоянни и краткосрочни договори.

Превод и редакция: Тереза Герова