Министрите на външните работи на Румъния и Полша Богдан Ауреску и Збигнев Рау, който е на работна визита в Букурещ, са провели консултации, след които изразиха загриженост от руската заплаха на границата с Украйна и в Черно море, предава ТАСС.

"Обезпокоени сме от заплашителното разполагане на руски сили близо до Украйна и в Черно море“, каза ръководителят на румънското външно министерство. "Изключително важно е да се разгледа източният фланг на НАТО в неговата цялост, да се увеличи военното присъствие на Алианса в региона и да не се позволява на трети играчи да използват Черно море като инструмент за влияние и дестабилизация“, продължи той.

Ауреску каза, че Полша, Литва и Латвия са "изправени пред безпрецедентна и неприемлива хибридна заплаха от режима на [белоруския президент Александър] Лукашенко, с манипулирането на мигрантите, което създава многостранна криза на сигурността по външната граница на ЕС и НАТО и води до хуманитарна криза“.

Миграционната криза, твърди Рау, е "част от по-широка операция, в която последните събития в Украйна играят важна роля“. "Ние [Рау и Ауреску] се опитахме да намерим общ знаменател за тези събития и веднага се съгласихме, че те са вдъхновени и, разбира се, контролирани от Москва“, каза той.

Руският президент Владимир Путин по-рано нарече обвиненията срещу Русия за предполагаема намеса в ситуацията с мигрантите на границата на Беларус и ЕС опити за прехвърляне на проблемите "от болната глава към здравата“. Според него Русия няма нищо общо с това, а западните страни търсят виновните, за да се освободят от отговорност за събитията.

Превод и редакция: Иван Христов