СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ричард Алибегов, БАЗ: Неправилното въвеждане на зелени сертификати у нас се оказа фатално за бизнеса

Ричард Алибегов, БАЗ: Неправилното въвеждане на зелени сертификати у нас се оказа фатално за бизнеса

София. Неправилното въвеждане на зелени сертификати у нас се оказа фатално за бизнеса. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. Според него решението антителата да се приемат като възможност за издаване на сертификат е закъсняло, а и тепърва трябва да се внасят подобн...

15 Ноември 2021 | 10:43 | Агенция "Фокус"

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявяват бойкот на заповедта дейностите на закрито да се осъществяват при представяне на "зелен сертификат"

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявяват бойкот на заповедта дейностите на закрито да се осъществяват при представяне на "зелен сертификат"

София. Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) обявяват бойкот на заповедта дейностите на закрито да се осъществяват при представяне на "зелен сертификат". Това става ясно от позиция на двете организации във връзка с допълнителните противоепидемични мерки, които се въвеждат от четвъртък. СЗБ и БАЗ се обръщат към служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в думите: "Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати" не са това, което се коментираше на срещите с вас. На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200 м2". "Пак свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките. Както и едрия капитал, в лицето на големите чуждестранни вериги, за сметка на средния и малкия бизнес в България", изтъкват браншовите организации. "Припомняме единствените правила за издаване на зелени сертификати, при които браншовите сдружения се съгласиха да работят: - всички условия за издаване на сертификати да важат за държавната администрация и структури. - под условията за работа със сертификати да попадат всички нехранителни магазини с площ над 200 м2. - за издаване на серификат да се приемат: положителен тест за антитела; отрицателен антигенен тест; отрицателен PCR тест; сертификат за преболедуване; сертификат за ваксинация", се казва още в позицията. "СЗБ и БАЗ обявяваме тотален бойкот на заповедта, докато тя не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България! Затворете ни! Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм!", изтъкват двете организации.

19 Октомври 2021 | 21:49 | Агенция "Фокус"

Д-р Данчо Пенчев, РЗИ: Увеличаваме COVID леглата в столичните болници

Д-р Данчо Пенчев, РЗИ: Увеличаваме COVID леглата в столичните болници

София. Увеличаваме COVID леглата в столичните болници. Това каза директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев след среща с директори на болници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Увеличение на леглата в болницата ще има както за леки случаи, така и за интензивни. Тенденцията е ковид леглата да са 30% от общия брой на болниците. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал. Надявам се това да последната заповед, с която увеличаваме леглата на територията на София, въпреки че цифрите са стряскащи“, обясни д-р Пенчев. „За момента няма спиране на плановия пример, това е решение на всеки директор на лечебно заведение“, коментира той Д-р Данчо Пенчев заяви, че на срещата не е обсъждано работата в болниците да става със „зелен сертификат“. „ Над 51% от медицинския персонал в София е ваксиниран, една голяма част от персонала е и преболедувал“, обясни той. Относно лутането на линейки с пациенти през през различни болници, д-р Данчо Пенчев коментира: „В момента на територията на София е въведена една електронна платформа, която с се обновяваше на всеки 3 ч. за броя легла, които са свободни в лечебните заведения. Реши се при всеки един прием на пациент, независимо дали е лека форма или е за интензивно лечение, в системата да се нанася неговият прием, за да не се натоварват линейките, за да могат да са наясно своевременно къде да отидат“. „Болниците са с много натовареност – ВМА, „Св. Анна“, „Пирогов“. Самият поток от хора се насочва там“, каза още той.

19 Октомври 2021 | 12:12 | Агенция "Фокус"