СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С 60%  по-малко са приходите от нощувки в хотелите в Пловдив и областта през ноември 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г.

С 60% по-малко са приходите от нощувки в хотелите в Пловдив и областта през ноември 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г.

Пловдив. С 60% са по-малко приходите от нощувки в хотелите в Пловдив и областта през ноември 2020, в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от Национално статистическо бюро – Юг. В областта са функционирали 178 места за настаняване с над 10 легла, в това число хотели, къмпинги, хижи и други. Общият брой на нощувките във всички мес...

12 Януари 2021 | 13:06 | Агенция "Фокус"

Община Пловдив оптимизира правилата за прием в детските градини и ясли

Община Пловдив оптимизира правилата за прием в детските градини и ясли

Пловдив. Община Пловдив оптимизира правилата за прием в детските градини и ясли, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината.. Това се случва, след като в края на 2020 година Общински съвет-Пловдив прие изменения и допълнения в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли и детски градини. Промяната ще влезе в сила още с първото за годината текущо класиране за прием на 26.01.2021г. Промените са отразени в новото Приложение №2 - Критерии за класиране, точки за тях и документи, които доказват съответните критерии, на сайта dz-priem.plovdiv.bg, сектор „Нормативни документи“ - http://dz-priem.plovdiv.bg/regulatories. Според измененията нов критерий дава предимство на децата, които имат един и същ постоянен и настоящ адрес. Въвеждат се и: - промени в документите за доказване на критериите, които ще се проверяват служебно; - приемане на заверени с квалифицирани електронни подписи документи; - възможност за приемане на електронни документи и др. При подаване на заявленията за кандидатстване родителите ще трябва да въвеждат допълнително данните за другите деца от семейството за проверка за изпълнение на условията по-ранен етап, а не при записването. Родителите, които вече имат подадени заявления, ще получат писма с указания на електронните си пощи, за да подадат нови заявления, след актуализирането на електронната система. Информацията ще бъде публикувана и като новина на интернет страницата на системата. Свободните места за следващото класиране ще бъдат обявени до 18.01.2021 г.. Срокът за кандидатстване е 24.01.2021 г. за родителите, които изпращат онлайн заявления за кандидатстване на децата. За тези, които подават документи на място в желаната от тях детската градина или ясла, срокът е 21.01.2021 г. Началото на кандидатстването за първа възрастова група за новата 2021/2022 учебна година (за родените през 2018 година деца) ще стартира след 19.03.2021 г., когато е срокът за обявяване на свободните места за първото основно класиране на 13.05.2021 г. Напомняме на родителите, че по-ранното кандидатстване не носи предимство – важно е само да бъдат спазвани крайните срокове за подаване на заявление.

11 Януари 2021 | 09:01 | Агенция "Фокус"

Движението по бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив ще бъде ограничено заради строително-ремонтни работи

Движението по бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив ще бъде ограничено заради строително-ремонтни работи

Пловдив. Движението на моторни превозни средства по бул. „Санкт Петербург“ ще бъде ограничено днес. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от ОП „Организация и контрол на транспорта“. В посока изток се затваря южното платно от кръстовището с ул. „Лев Толстой“ до кръговото кръстовище при „SPS“, а в посока запад – северното платно в отсечката от ул. „Недко Каблешков“ до „Лев Толстой“. Причината са строително-ремонтни работи по реализацията на проект на пловдивския филиал на Технически университет – София. Движението ще бъде пуснато след приключване на дейностите, чието времетраене ще зависи от метеорологичните условия. Автобусите по линии №9, 18, 24, 29 и 44 от градския транспорт ще заобикалят затворения пътен участък по булевардите „Източен“, „Княгиня Мария Луиза“, „Цариградско шосе“ и „Освобождение“. Цветана ТОНЧЕВА

9 Януари 2021 | 10:25 | Агенция "Фокус"