СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Продължава разчистването на прохода Петрохан

Продължава разчистването на прохода Петрохан

Монтана. Продължава разчистването на падналите и пречупени дървета и клони на пътя през прохода Петрохан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Екипи на Горското стопанство премахват опасните дървета в участъка между Малка Бързия и с. Бързия. Днес е направен обход на трасето и заключението на „Пътна полиция“, Областно пътно управление - Монтана и път...

18 Януари 2021 | 11:49 | Агенция "Фокус"

Министър Христо Терзийски: Трябва да се пазим един друг и да бъдем толерантни на пътя

Министър Христо Терзийски: Трябва да се пазим един друг и да бъдем толерантни на пътя

София. Трябва да се пазим един друг и да бъдем толерантни на пътя. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски на брифинг в Националния център за пътна безопасност" относно влошаващата се метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министър Терзийски призова водачите на моторни превозни средства да тръгват на път с хубави зимни гуми, шофьорите и пътниците да бъдат обезопасени с колани и течността за почистване на стъклата да бъде незамръзваща. "Най-важното, което искам да отбележа, това е, може би, да пазим пешеходците. Много рано се стъмва, ходят с тъмни облекла", заяви той. Министър Терзийски апелира също пешеходците и велосипедистите в тъмната част от денонощието да бъдат облечени със светли дрехи, а ако имат възможност - и със светлоотразителни облекла.

10 Януари 2021 | 20:09 | Агенция "Фокус"

Аварийните екипи на Столична община са реагирали на 10 сигнала за паднали клони и дървета

Аварийните екипи на Столична община са реагирали на 10 сигнала за паднали клони и дървета

София. През днешния ден екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община са реагирали на 10 сигнала за паднали клони и дървета в резултат на валежите в София. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Три от сигналите са за пътищата в природен парк Витоша, а останалите - на територията на града. Аварийните екипи извършват обходи на терен и реагират на сигнали.

10 Януари 2021 | 19:52 | Агенция "Фокус"

Георги Терзийски, АПИ: Разпоредил да започнат обработки против заледяване по високите места и проходите, Петрохан е затворен за почистване

Георги Терзийски, АПИ: Разпоредил да започнат обработки против заледяване по високите места и проходите, Петрохан е затворен за почистване

София. Всички опорни пунктове са снабдени с необходимите материали и съм разпоредил да започнат обработки против заледяване по високите места и проходите. Това каза председателят управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски на брифинг в Националния център за пътна безопасност" относно влошаващата се метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Терзийски допълни, че в момента обстановката в прохода Петрохан е усложнена и той е затворен за почистване от сняг и паднали дървета и клони. "Всички служители на горската администрация, на АПИ и МВР са на терен и работят много усилено, но снеговалежът се засилва и ще анализираме възможността да бъде отворен проходът през утрешния ден", заяви той. "В момента екипите са на терен, особено в Северозападна България. 251 машини работят в момента. Има готовност за включване на още машини", отбеляза Георги Терзийски.

10 Януари 2021 | 19:50 | Агенция "Фокус"

В Националния център за пътна безопасност ще се проведе брифинг относно усложняващата се метеорологична обстановка

В Националния център за пътна безопасност ще се проведе брифинг относно усложняващата се метеорологична обстановка

София. В Националния център за пътна безопасност (на ъгъла на ул."Н.Габровски" и бул. "Г. М. Димитров") от 19.00 ч. ще се проведе брифинг относно усложняващата се метеорологична обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

10 Януари 2021 | 18:27 | Агенция "Фокус"

Затворен е пътят от парк „Кьошковете“ в Шумен до разклона на Стария град поради паднали клони на пътното платно

Затворен е пътят от парк „Кьошковете“ в Шумен до разклона на Стария град поради паднали клони на пътното платно

Шумен. Затворен е пътят от парк „Кьошковете“ (от ресторант „Боровец“) до разклона на Стария град поради паднали клони на пътното платно. Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. На места има прекършени и цели дървета. В момента работници от общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ и АМ „Черно море“ разчистват пътя, но той ще остане затворен до утре заради очакваните дъждове и през нощта. От Общината съобщават, че ще информират допълнително гражданите кога пътят ще бъде отворен за движение на МПС. Оттам предупреждават също, че и движението от Стария град до паметника „Създатели на българската държава“ е затруднено и призовават шофьорите да бъдат внимателни в тази част от платото.

10 Януари 2021 | 14:31 | Агенция "Фокус"

НИМХ: Оранжев код за интензивни валежи от сняг е в сила за 3 области в страната, а за останалите 25 ще важи жълт код

НИМХ: Оранжев код за интензивни валежи от сняг е в сила за 3 области в страната, а за останалите 25 ще важи жълт код

София. Оранжев код за сняг е в сила за 3 области в страната, а за останалите 25 ще важи жълт код. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Оранжев код за снеговалежи е валиден за областите Видин, Враца и Монтана, в които ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове. Снежната покривка до полунощ ще се увеличи до 30-40 см, в близост до Дунав - до 15-20 см. Жълт код за сняг ще бъде в сила за областите Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Перник, София-град и София-област. В областите Перник и София-град през предстоящата нощ ще вали интензивен сняг и до сутринта снежната покривка ще се увеличи до 15 см. Преди обяд валежът временно ще отслабне, но в следобедните часове отново ще се усили, към вечерта снегът ще премине в дъжд. В останалите от изброените области през денонощието ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове. Снежната покривка до полунощ ще се увеличи, като ще достига от 10 до 25 см, а в Софийска област - до 30-40 см. В областите Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще духа до умерен вятър от изток-североизток и ще създава условия за виелици и навявания. В областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Варна и Добрич предупреждението е за интензивен дъжд и за сняг. През денонощието ще има валежи от дъжд, който ще преминава в сняг. Количествата ще бъдат до 20-25 л/кв. м., за Кюстендилско - до 30-35 л/кв. м. В планинските райони на Пазарджишка област валежът ще е от сняг. В областите Благоевград и Смолян през денонощието ще вали дъжд, над 1300-1400 метра - сняг, интензивен през нощта и утре след обяд, с количества до 30-35 л/кв. м. в Благоевградска и до 25 л/кв. м и в Смолянска област. Жълт код за обилни валежи от дъжд ще бъде в сила за областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, където ще има значителни валежи от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу понеделник, с количества за денонощието до 25 л/кв. м. По Черномоерито е обявено и предупреждение от първа степен за силно вълнение на морето, което ще достига до 4 бала.

10 Януари 2021 | 09:07 | Агенция "Фокус"