СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

София. На днешния ден, когато Православната църква прославя светия благоверен княз Александър Невски, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, архиерейска света Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" оглави Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна цър...

23 Ноември 2020 | 14:19 | Агенция "Фокус"

Почитаме св. апостол и евангелист Лука

Почитаме св. апостол и евангелист Лука

Православната църква почита св. апостол и евангелист Лука. Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали своя Небесен Учител, Господ Иисус Христос избрал още седемдесет ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал как да учат народа. Дал им власт да изцеряват всяка болест. В числото на седемдесетте ученици бил и св. Лука. Той бил родом от Антиохия, където на младини изучавал медицина и живопис. След време отишъл в Йерусалим. Слушал проповедта на Спасителя. Поразен бил от силата на Христовите думи и чудеса. Станал Христов ученик. Св. апостол Лука бил спътник на св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим апостолът на народите, Павел, пратил послания дo християни от различни места. В тях той нарича апостол Лука "лекар, многообичан и брат, когото възхваля цялата Църква". От Рим св. апостол и евангелист Лука се отправил за Египет, където в град Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост. Той основал и много други църковни общини в Египет, като лекувал не само телесни, но и душевни страдания. Освен книгата "Деяния на светите апостоли", св. Лука написал и Евангелие, поради което се нарича и евангелист. Св. апостол и евангелист Лука се счита и за пръв християнски иконописец. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите първовърховни апостoли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии. Св. Лука бил толкова привързан към св. апостол Павел, че не го остaвил и във времето, когато Павел бил окован във вериги в Рим. Не го оставил и при първите, и при вторите окови. От Египет евангелистът дошъл вече твърде стар в гръцката страна Ахаия, където умрял мъченически на 80-годишна възраст. Император Констанций, син на Константин Велики, като чул за чудесата, които ставали при гроба на св. Лука, наредил да се пренесат мощите му в цариградската църква "Св. Апостоли", където почивали мощите и на апостолите Андрей и Тимотей. При тържественото пренасяне на тия свети мощи един болен царедворец бил чудно излекуван. След това се заредили в храма множество други чудеса.

18 Октомври 2020 | 08:13 | Агенция "Фокус"