СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Euractiv след речта на Фон дер Лайен: Тази Европейска комисия няма голяма визия за бъдещето на Европа

Euractiv след речта на Фон дер Лайен: Тази Европейска комисия няма голяма визия за бъдещето на Европа

Брюйсел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща в първото си обръщение „За състоянието на съюза“, че Европа ще поведе пътя към „нова жизненост“ след кризата с COVID-19, включително „по-хуманна“ и по-екологична икономика, коментира влиятелното брюкселско електронно издание EURACTIV.В своята 80-минутна реч в пленарната зала на Европейския парламент в Б...

17 Септември 2020 | 11:22 | Агенция "Фокус"

ТАСС: ЕК предложи въвеждането на минимална заплата в ЕС

ТАСС: ЕК предложи въвеждането на минимална заплата в ЕС

Страсбург. Спадът в общия БВП на страните от ЕС през второто тримесечие на 2020 г. е 12% на фона на кризата, причинена от пандемията от новия коронавирус. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в рамките на първата й годишна реч за състоянието на Блока, предлагайки въвеждането на минимална заплата в Общността, предава TACC. Според Фон дер Лайен кризата също е показала, че е необходимо да се въведе минимална заплата в ЕС, тъй като много от гражданите на Общността нямат достатъчно средства за препитание. „ЕК ще представи предложения за въвеждане на минимална заплата в подкрепа на държавите-членки. Всички граждани трябва да могат да получават минималната заплата", цитира агенцията думите й. В близко бъдеще 16 държави-членки на ЕС ще получат почти 90 милиарда евро за осигуряване на работни места по програмата за помощ SURE, създадена от ЕК по време на пандемията на коронавируса. Превод и редакция: Иван Христов.

16 Септември 2020 | 15:16 | Агенция "Фокус"

Урсула фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не спирка по Пътя на коприната

Урсула фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не спирка по Пътя на коприната

Страсбург. В първата си реч за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта значението на отношенията между Общността и страните от Западните Балкани, отбелязва македонската информационна агенция „Макфакс“. Доверието е основата на всяко силно партньорство и Европа винаги ще бъде готова да изгради такова с най-близките си съседи, започвайки от Западните Балкани, заяви председателят на ЕК. „Бъдещето на целия регион е в ЕС. Ние споделяме една и съща история, една и съща съдба". Фон дер Лайен подчерта, че Западните Балкани са част от Европа, а не спирка по Пътя на коприната. В речта си пред ЕП тя оцени, че историческото решение на ЕС е да започне преговори за присъединяване с още две страни от региона. В тази връзка тя обяви, че в най-скоро време Комисията ще представи икономически пакет за възстановяване на Западните Балкани, който ще се фокусира върху регионални инвестиционни инициативи. Превод и редакция: Иван Христов.

16 Септември 2020 | 14:28 | Агенция "Фокус"

ТАСС: Урсула Фон дер Лайен заяви, че водещите международни организации са парализирани

ТАСС: Урсула Фон дер Лайен заяви, че водещите международни организации са парализирани

Брюксел. Водещи международни институции като Световната търговска организация, ООН и Световната здравна организация "са парализирани и се нуждаят от реформа". Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки на сесията на Европейския парламент в годишна реч за състоянието на Европейския съюз, предава TACC Според нея тези институции трябва да са силни, за да се справят с глобални кризи, конфликти и предизвикателства. "За да направят това, те се нуждаят от реформа", добави тя. Превод и редакция: Юлиян Марков

16 Септември 2020 | 12:01 | Агенция "Фокус"

AFP: Урсула фон дер Лайен призова за създаването на Европейски здравен съюз

AFP: Урсула фон дер Лайен призова за създаването на Европейски здравен съюз

Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните-членки на Общността да създадат единен здравен съюз, обещавайки агенция за биомедицински изследвания и организирането на глобална среща на върха, предава AFP. В първото си ежегодно обръщение за състоянието на Европейския съюз Фон дер Лайен заяви, че пандемията от новия коронавирус е подчертала необходимостта от по-тясно сътрудничество. „Хората в Европа все още страдат", цитира агенцията думите й. Превод и редакция: Иван Христов.

16 Септември 2020 | 10:52 | Агенция "Фокус"